Intenzív verseny várható az otthonfelújítási támogatásért

A Bankmonitor elemzése szerint az otthonfelújítási támogatásra jogosult ingatlanok száma megközelítőleg megduplázódhat a friss könnyítések nyomán, ami fokozott versenyt eredményezhet a korlátozott forrásokért.

A Bankmonitor szakértői szerint a legutóbbi könnyítések hatására jelentősen bővülhet azoknak az ingatlanoknak a köre, amelyek jogosultak lehetnek az új otthonfelújítási programra. A változások következtében a jogosult ingatlanok száma akár a duplájára is nőhet, ami azonban azt is jelenti, hogy a gyorsabb kimerülés veszélye miatt sietniük kell az érdeklődőknek.

A Portfolio és az Index által ismertetett új részletek szerint a program korábbi feltételei közül egy lényeges előírás várhatóan elhagyásra kerül. Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése továbbra is támogatható lesz, de nem lesz kötelező a vezetékes gázhálózathoz való csatlakozás.

Ez a módosítás különösen azok számára jelenthet jó hírt, akik korábban a vezetékes gázra vonatkozó feltétel miatt nem voltak jogosultak a támogatásra. A Bankmonitor becslése alapján Magyarországon körülbelül 2,2 millió olyan családi ház van, amely 1990 előtt épült, és ezek több mint fele rendelkezik gázfűtéssel. A "Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2015" (NÉS 2025) adatai szerint a vizsgált épületek 36,6%-ában gázcirkó, 21,6%-ában pedig gázkonvektor található. A feltételek változása miatt az eddigi 1,2 millió jogosult épület száma 2,2 millióra emelkedhet.

A keretösszeg azonban nem növekszik, így a 108 milliárd forintos támogatási keretből továbbra is csak körülbelül 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. Emiatt a támogatásért folyó verseny még élesebbé válhat, mivel a rendelkezésre álló források hamar kimerülhetnek.

A potenciális jogosultaknak ezért kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a részletekre, és ajánlott, hogy az igénylési lehetőség megnyílása után mielőbb lépjenek. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, amely egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből áll. A vissza nem térítendő támogatás a gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni. A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet, és az összeg kizárólag 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható. Az épület energiafelhasználásának legalább 30 százalékkal kell csökkennie a munkálatoknak köszönhetően, amit energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani. A támogatott munkálatok köre többek között nyílászáró csere, szigetelés, melegvízrendszer és fűtési rendszer korszerűsítését foglalja magában.