Gazdasági növekedési kilátások és kihívások

A Raiffeisen Bank elemzői szerint a magyar gazdaság növekedési üteme jelentősen alacsonyabb lesz az idén, mint amire korábban számítottak, és a lakossági fogyasztás stagnálása is aggodalomra ad okot.

Csökkentette a magyar gazdaság idei növekedési várakozását a Raiffeisen Bank vezető elemzője, Török Zoltán. A januári optimista hangvétel után, amikor még az "utolsókból az elsők leszünk" felemelkedésben reménykedtek, a pénzintézet most már csak 2,2 százalékos növekedéssel számol 2024-re, ami 0,8 százalékos csökkenést jelent a korábbi várakozáshoz képest. A kormányzati beruházási kiadások csökkentése és az export visszaesése jelentős hatással van a gazdasági helyzetre, míg a lakossági fogyasztás stagnálása további aggodalmakat vet fel a növekedési kilátásokat illetően.

Az építőiparban négy százalékos emelkedés várható, ami a többi szektorhoz képest magasabb növekedési ütemet jelent, de a beruházások terén nem valószínű nagy növekedés.

A lakossági fogyasztás emelkedése lehet a magyar gazdaság húzóereje, de a kiskereskedelmi forgalom stagnálása és a negyedéves adatok jelentős elmaradása aggodalomra ad okot. A bérek emelkedése pozitív tendenciát mutat, de ez egyelőre nem fordította át a kereskedelmi adatokat. A munkaerőpiacon a munkanélküliek száma nőtt, de az újonnan belépő foglalkoztatottak száma is emelkedett, és az inaktívak száma csökkent.

A magas infláció továbbra is jelentős kihívást jelent a magyar gazdaság számára. A szolgáltatói infláció magas szintje, 9,9 százalék, gátolja a gazdasági helyzet javulását. A Raiffeisen Bank decemberre 4,4 százalékos, éves átlagban pedig 3,9 százalékos inflációt valószínűsít, és nem várják, hogy a 3,5 százalékos inflációs cél hamarosan elérhető lenne.

A jegybanki alapkamat tekintetében a Raiffeisen Bank 2024 végére 6,5 százalékos alapkamatot valószínűsít, és az euró-forint árfolyam 390-400 közötti sávban mozoghat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbbi ülésén 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely összhangban volt az elemzői várakozásokkal. Török Zoltán üdvözölte az MNB stratégiai döntését, amely az árfolyam alakulását is fontosnak tartja. Az államháztartási egyenleg tekintetében a költségcsökkentések ellenére sem lesz teljesíthető a 4,5 százalékos hiánycél, további jelentős költségcsökkentésre lehet szükség.

Az eurózóna gazdasági helyzete szintén aggodalomra ad okot. A szolgáltatószektorban csak csekély növekedés várható, és a feldolgozóiparban is kérdőjelek vannak. Az infláció itt is komoly problémát jelent, és a piac nem látja, hogy ez mikor és hogyan csökkenhetne jelentősen. Az Európai Központi Bank alapkamat csökkentése várható, de a Raiffeisen elemzője szerint ennél lassabb és kisebb vágásokra lenne szükség.

Az Amerikai Egyesült Államokban a várakozásokkal ellentétben erős növekedést tapasztaltak az idei év első negyedévében, a fogyasztás növekedése és a reálbérek emelkedése miatt. A munkanélküliség alacsony szinten maradt, de a munkaerőpiac lazulása még nem látható. Az infláció tekintetében a vártnál alacsonyabb csökkenés várható, és a novemberi választások miatt óvatosabb jegybanki kamatcsökkentések lehetségesek.