Kórházi adósságok: nő a nyomás a beszállítókon

Március végére a kórházak adósságállománya 116 milliárd forintra rúgott, ami egy hónap alatt 12 milliárd forintos növekedést jelent, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László szerint.

A Magyar Államkincstár adatai alapján a kórházak adóssága 90,8 milliárd forint volt március végén, az orvosegyetemekkel együtt pedig meghaladja a 116 milliárd forintot. Egy hónappal korábban, februárban még 100 milliárd forint volt ez az összeg. A négy orvosegyetem adóssága 5,6 milliárd forinttal, 25 milliárd forintra nőtt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézményeknél pedig 6,3 milliárd forintos emelkedést tapasztaltak.

A múlt évi közműszámlák már nem terhelik az intézményeket, mivel a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kapja a csekkeket, így az OKFŐ intézményeiben csak 5,6 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen számlák összege.

Egy kormányrendelet értelmében 63,4 milliárd forint áll rendelkezésre a kórházak adósságrendezésére, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) április 30-ig utalványoz az egészségügyi szolgáltatók részére. Az adósságokat május 31-ig kell rendezniük.

A beszállítók között nő az aggodalom

Rásky László szerint a kórházi adósságok 75 százaléka az orvostechnikai beszállítók felé irányul. Aggodalmukat fejezték ki, hogy az intézményekre vetített plusz forrásokat nem megfelelően használják fel, és a jutalmazó, büntető elv érvényesülhet.

Az államtitkár, Takács Péter a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elmondta, hogy a finanszírozási ösztönzők akkor hatékonyak, ha a teljes finanszírozás 10 százalékát teszik ki.

A közüzemi tartozások is jelentős terhet jelentenek

A kórházak közüzemi tartozásai is magasak, március végén az államháztartásban ez az összeg 22 milliárd forintot ért el, és az adósság 90 százaléka a Belügyminisztériumnál van, vagyis az egészségügyben.

A kórházi eszközbeszállítók attól tartanak, hogy a kórházkonszolidáció során nem az ő kintlévőségeiket egyenlítik ki elsőként. Egy tagvállalat szerint a kórházak év végére halasztják az eszközbeszerzéseket, az infláció miatt várhatóan dráguló műtéti eszközök, maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők miatt. Az év végén leszállított eszközök kifizetése még várat magára, és a kórházi adósságrendezés első lépcsőjében sem szerepelnek.

Az ETOSZ igazgatója, Rádai Tamás szerint a kórházkonszolidációra nagy szükség volt, de a jelenlegi adósságrendezés még nem oldja meg a problémát. A kormány a Magyar Közlönyben arra kérte a belügyminisztert és a pénzügyminisztert, hogy május közepéig dolgozzanak ki egy újabb javaslatot a kórházak működésének további stabilizálására.