Napenergia-pályázati visszaélések – az Integritási Hatóság a GVH-hoz fordul

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul az Integritási Hatóság, miután egy bejelentés alapján végzett vizsgálat során kiderült, hogy több napelemekkel foglalkozó cég összejátszik az uniós pályázatokon.

Az Integritási Hatóság a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1.4-17 azonosítószámú, „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmekkel kapcsolatban indított hivatalból vizsgálatot. A Hatóság két projekt esetében állapította meg a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás kockázatát. Az érintett ügyletek során a pályázatok nyertesei két másik vállalkozással összejátszva érték el, hogy az ő ajánlatuk legyen a legkedvezőbb. A Hatóság 22 olyan esetet azonosított, ahol a sikeresen támogatást kérelmező és a vesztes ajánlattevő vállalkozások pályázatait ugyanarról a céges e-mail-címről továbbították.

A közlemény szerint az érintett vállalatok között nincs közvetlen kapcsolat, azonban a gyanúba keveredett cégek vezetői közül többen a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökségi tagjai, és a bejelentett vállalkozások egy részének telephelyei szomszédos területeken találhatók.

Magyarországon több megújuló energiát támogató projektre pályázhatnak a vállalati és magánszféra szereplői. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az Economxnak elmondta, hogy a Napenergia Plusz Program iránti komoly érdeklődés mellett a kormány újabb célzott támogatási programokon dolgozik.