Az emberiség energiafelhasználásának drasztikus növekedése és az energetikai forradalom

Az emberiség energiafelhasználása óriási mértékben nőtt az idők során, az ókori Egyiptom idejében naponta 3500 kcal-t használtak fel, míg ma ez a szám fajlagosan 250 000 kcal fejenként. Az energetikai forradalom zajlik, amely mélyreható változásokat hoz az energetikai struktúrában.

Az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója, Molnár Szabolcs a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában beszélt az emberiség energiafelhasználásának növekedéséről és a jövő energetikai kihívásairól. Magyarország energiafelhasználása a világátlag körül mozog, de az ország energiahordozó készletei alapján az energiaszegény országok közé tartozik. Molnár Szabolcs kiemelte, hogy 2050-re az energiafelhasználás szerkezete jelentősen átalakul, a szénalapú termelés kivezetésével és a földgáztüzelésű erőművek rugalmasságának növelésével. A hidrogéngazdaság fejlődése és a Paks 2 bekapcsolódása is fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

A hidrogén hasznosítása többféle módon lehetséges, és széleskörű felhasználást nyerhet az iparban, a közlekedésben és az energetikában. A hidrogén előállításának és tárolásának fejlesztése kulcsfontosságú a dekarbonizációhoz. Magyarországon az energetikai forradalom keretében elektrolizálók létesítését tervezik a Tiszai és a Mátrai Erőmű helyén.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatóközpont-vezetője, Szabó László a megújuló energiák rendszerintegrációjának kihívásairól beszélt. A megújuló kapacitások növekedése 2050-ig magas elvárásokat támaszt, de Magyarország jól teljesíti a kitűzött célokat. A szélenergia és a fotovoltaikus energia (PV) diverzifikált termelése segít az árak kiegyensúlyozásában és a negatív árazású órák számának csökkentésében. A rendszer kiegyensúlyozási költségei azonban emelkedtek, és a rugalmassági platformokhoz való csatlakozás segíthet az árak csökkentésében. A PV integrációja még kihívásokkal küzd, de a hálózatfejlesztésre is egyre többet költenek globálisan.