Az IT-szektor helyzete: leépítések és kihívások ellenére is optimizmus

Az IT-szektor számos kihívással néz szembe, beleértve a tömeges leépítéseket és a csökkenő keresletet, de a szakértők szerint hosszú távon nem kell lefelé tartó trendre számítani. A Codecool által szervezett eseményen az iparági szereplők optimistán értékelték a helyzetet, és a digitális tudás fontosságát hangsúlyozták.

Az elmúlt évek gazdasági válságai és a recesszió hatásai az IT-szektort sem kerülték el, ami tömeges leépítésekhez és ismert képzőhelyek, mint a Green Fox programozóiskola bezárásához vezetett. A Codecool meetupján azonban az iparági szereplők pozitív jövőképet vázoltak fel, és úgy vélték, hogy a szektor hosszú távon továbbra is növekedni fog.

A digitalizáció előretörésével a programozás ma már széles spektrumon mozog, és a belépési küszöb csökkenése miatt egyre többen sajátítják el a szükséges készségeket. Vinnai Balázs, a Codecool társalapítója és az IVSZ elnöke szerint a digitális tudás mára az új írás-olvasás, és azok, akik rendelkeznek ezzel a tudással, jobban alkalmazkodnak a mesterséges intelligencia térnyeréséhez is.

A technikai tudás mellett a soft skillek, mint a kommunikációs és kooperációs készség, valamint a kritikus gondolkodás is egyre fontosabbá válnak. Ezt a nézőpontot a kerekasztal-beszélgetés résztvevői is megerősítették, és egyetértettek abban, hogy bár a visszaesés megfigyelhető az IT-piacon, nem beszélhetünk apokaliptikus helyzetről.

Boda József, a Codecool országos igazgatója szerint a mostani helyzetet túlzásba vitték, és a digitalizáció Covid alatti felpörgése után most egy természetes korrekció zajlik. A képzési piac tisztulása is megfigyelhető, és a jövőben a minőségi képzést nyújtó intézmények maradnak majd fenn. A bezárt programozóiskolák esete is felmerült, amelyek a hosszan tartó visszaesés miatt kényszerültek bezárni.

A mesterséges intelligencia terén a szakértők szerint a technológia nem váltja le a programozókat, hanem inkább támogatja őket. A Copilot példáját hozva fel, a résztvevők kiemelték, hogy az MI által generált kódok értelmezése és a hibák kiszűrése továbbra is emberi feladat marad, különösen az összetettebb, kontextust igénylő feladatoknál.