Mennyi vagyon kell a gazdagsághoz?

A Charles Schwab & Co által végzett 2023-as felmérés szerint az amerikaiak szerint 2,2 millió dolláros nettó vagyon szükséges ahhoz, hogy valakit gazdagnak lehessen tekinteni.

A felmérés során 1000 amerikai véleményét kérdezték meg a gazdagság témájában. A válaszadók közel fele, 48 százaléka érzi magát gazdagnak, ám az átlagos nettó vagyonuk csupán körülbelül 560 000 dollár, ami jelentősen elmarad a becsült 2,2 millió dollártól. Különösen az ezredfordulósok között magas a gazdagnak érzők aránya.

A gazdagság fogalmát azonban nem csupán pénzügyi értékekben mérik az amerikaiak. A felmérésben résztvevők gyakran hivatkoztak a jóléthez kapcsolódó szempontokra, mint például a teljes értékű magánélet, az élmények élvezete és a munka és magánélet közötti egészséges egyensúly.

Az idő értékét is hangsúlyozták a résztvevők, 61%-uk számára fontosabb az idő, mint a több pénz. Ezen belül a baby boomerek körében volt ez a leginkább jellemző, 67%-uk részesítette előnyben az időt a pénzzel szemben.

A felmérés rámutatott arra is, hogy az amerikaiak csupán 35%-a dokumentálta hivatalosan pénzügyi céljait, míg a többség, 65%-uk nem rendelkezik hivatalos pénzügyi tervvel. Azok, akik már elgondolkodtak a pénzügyi tervezésen, 40%-a ismerte el, hogy dokumentálniuk kellene céljaikat, míg további 26% egyáltalán nem foglalkozik a pénzügyi tervezéssel.