A jövő fenntartható technológiái: Kihívások és lehetőségek

A fenntartható technológiai átmenet kulcsfontosságú kérdéseket vet fel, amelyekre a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferencián kerestek válaszokat a szakértők. A zöld átállás gazdasági fenntarthatósága, a digitalizáció szerepe és a nagyvállalatok technológiai prioritásai kerültek terítékre.

A technológiai fejlődés és a zöld átállás kapcsolatát Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában tárgyalták a konferencián. A szakértők szerint nehéz egyetlen technológiára fogadni, de az elektrifikáció kiemelkedő szerepet játszhat a dekarbonizációban, amely a fogyasztáscsökkentés, az ipari folyamatok és közlekedés elektrifikációja, valamint a termelés dekarbonizációja triumvirátusában értelmezhető.

Hajós Balázs, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatója szerint az energiatárolás megoldása nélkülözhetetlen a megújuló energiát támogató rendszerek hatékonyságához, és az energiaközösségek is hozzájárulhatnak az elosztóhálózatok terhelésének csökkentéséhez.

Jancsár Gergely, az SAP Közép- és Kelet-Európai régió fenntarthatósági vezetője kiemelte a digitalizáció fontosságát, amely nélkül az új technológiák és az elektrifikáció nem lenne megvalósítható. A digitális szabályozók a kibocsátáscsökkentés 20%-át képesek megvalósítani.

Dr. Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese szerint az energiatermelés terén is exponenciális fejlődés figyelhető meg, különösen az energiatárolásban, ahol számos lehetőség rejlik.

Tóth Márton Máté, a thyssenkrupp Materials Eastern Europe Quality & Operational Excellence vezetője a hidrogéntechnológia és a termálvíz hasznosításának fontosságát hangsúlyozta az acéliparban.

Hogyan segíthet a digitalizáció?

Tóth Márton Máté szerint a fenntarthatósági célok elérésében a technológia fejlődése kulcsfontosságú, míg Kiss Csaba az energiatárolás mellett a mesterséges intelligencia használatát emelte ki a termelőeszközök hatékonyságának növelésében.

Jancsár Gergely a digitális technológiák belső folyamatokban betöltött szerepét és az AI adatbázisokkal való munkáját emelte ki, míg Hajós Balázs a digitalizáció által láthatóvá tett veszteségekre és az AI adatközpontok energiafogyasztására hívta fel a figyelmet.

Gazdaságilag ez mennyire fenntartható?

Hajós Balázs szerint az energiahatékonysági beruházások ma már gyorsabban térülnek meg, és az ilyen típusú döntések belső elhatározás kérdése. Jancsár Gergely hozzátette, hogy a karbonsemlegesség gazdaságilag megvalósítható, és figyelembe kell venni a klímasemlegesség elérésének költségeit. Kiss Csaba a piaci alapú működés fontosságát hangsúlyozta, míg Tóth Márton Máté a karbonlábnyomra vonatkozó vevői érdeklődés növekedését említette Európában.

Min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében?

A szakértők szerint az épületek felújítására és energiahatékonyságára, a transzparens mérések fontosságára, a kutatás-fejlesztés lehetőségeire és a szabályozás szerepére kell fókuszálni a zöld átállás megvalósítása érdekében.