A tőzsdék tűzijátéka: A Fantasztikus Hetes gyorsjelentései

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia és Tesla – a tőkepiacokat meghatározó óriáscégek sorra teszik közzé legfrissebb pénzügyi eredményeiket, ami jelentős befolyással bír a globális árazásokra és profitvárakozásokra.

A Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon részletesen foglalkozunk majd ezen vállalatok részvényeivel, ahol szakértők segítségével boncolgatjuk a befektetési lehetőségeket. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A gyorsjelentések hulláma

Az amerikai vállalatok idei első negyedéves gyorsjelentéseinek közzététele folyamatban van, és a Fantasztikus Hetes tagjai is sorra jelentenek. A Tesla már túl van a jelentésén, amely nem sikerült fényesen: az eladások és az árbevétel csökkent, a profit pedig felére esett vissza.

A Meta gyorsjelentése a piaczárás után várható, ahol az elemzők szerint jelentős bevétel- és profitnövekedésre számíthatunk.

A Microsoft és az Alphabet április 25-én, az Amazon április 30-án, míg az Apple május 2-án teszi közzé számai, amelyek változó mértékű bevétel- és profitnövekedést jeleznek előre.

Az Nvidia, amely május 22-én jelent, különösen kiemelkedő növekedést mutathat, a bevétel és a profit tekintetében is.

A piacokat mozgató hét vállalat

A hét cég összesített bevétele az idei első negyedévben 454 milliárd dollár körül alakulhat, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A profit tekintetében is jelentős, közel százmilliárd dolláros összeg várható, ami a második legjobb negyedéves eredmény lenne a történelemben.

Az Nvidia kiemelkedő teljesítménye

Az Nvidia a Fantasztikus Hetes csoporton belül is kiemelkedik, hiszen a bevétel tekintetében 240 százalékos, míg a profit tekintetében 408 százalékos növekedést mutathat. Ezzel szemben a Tesla és az Apple bevétele csökkenhetett.

A profitnövekedés terén az Nvidia mellett a Meta is jelentős, megduplázódott eredményt mutathat, míg a Tesla és az Apple profitja csökkenhetett.

Az Nvidia profitabilitása különösen figyelemre méltó, hiszen a hét vállalat összesített profitjának jelentős részét adja, miközben a bevételben kisebb részesedéssel bír.

A piacok meghatározói

A Fantasztikus Hetes vállalatok jelentős hatással vannak a piaci árazásokra és a bevétel- valamint profitvárakozásokra. Míg a hét vállalat profitja 37 százalékkal növekedhetett, addig az S&P 500 index többi vállalatának profitja csak 0,5 százalékkal emelkedhetett. Ha a hetes nélkül nézzük a többi vállalatot, akkor a profitjuk 6 százalékkal csökkenhetett.