A kormány újra szabályozná az üzemanyagárakat

A szerdai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány kéthetes ultimátumot adott a piaci szereplőknek az üzemanyagárak önkéntes csökkentésére, különben beavatkoznak.

A Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón Nagy Márton elmondta, hogy a kereskedőknek a 95-ös benzin és a gázolaj árait kell a régiós átlaghoz igazítaniuk, erre két hetet kapnak. A miniszter szerint a múlt heti KSH által kiadott régiós összehasonlító-táblázat hatására a dízel ára 633 forintra, a benziné 647 forintra csökkent, de ez még mindig magasabb a térségi átlagnál. A gázolajnál 10 forint, a benzinnél pedig 27 forint az eltérés a régiós átlaghoz képest.

A Mol részvényárfolyama a bejelentésre nem reagált érdemben. A társaság a hazai üzemanyag-értékesítés jelentős részét bonyolítja, és a korábbi árstop-intézkedés jelentős teherként jelent meg a pénzügyi beszámolóikban. A mostani önkéntes árcsökkentés hatása nehezen kalkulálható, de a régiós átlagárak alapján számolva jelentős EBITDA-csökkenést okozhat a társaságnak. A MOL több lépésben csökkenti az üzemanyagok árát a héten, azonban a kormány megállapításai szerint ez még mindig magasabb a régiós átlagnál.

A kormány már tavaly október óta hangsúlyozza, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós közpmezőnyben kell lenniük. A KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszere alapján várhatóan egy dinamikus árplafon bevezetésére lehet számítani, ha a kormány úgy dönt, hogy beavatkozik. A megállapodás érvényre juttatása érdekében a KSH múlt pénteken tette közzé először a régiós üzemanyagárakról szóló jelentését, és ezt minden pénteken megismétli annak érdekében, hogy a régiós árakat objektív módon tudják a kereskedők meghatározni.

A korábbi árstop tapasztalatai alapján az ilyen típusú beavatkozások ellátásbiztonsági kockázatokat is hordozhatnak. A Mol százhalombattai finomítójában indult időszakos karbantartás tovább ronthatja a helyzetet, ami a tervek szerint június 24-ig tart. A múltbeli példák alapján a kormányzati beavatkozás kedvezőtlen jövőképet vetíthet előre az üzemanyagellátás terén. A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, két hét múlva újra előveszik ezt a kérdést.