A budapesti ingatlanpiac változásai

A budapesti I. kerület került az élre a legmagasabb négyzetméterárakat tekintve, ahol a pénzügyileg tehetősebb réteg akár 3,5 millió forintot is hajlandó fizetni négyzetméterenként. A Rózsadombot megelőzve a presztízsberuházások húzták fel az árakat ebben a kerületben.

Mlinárik Márton, ingatlanspecialista szerint Magyarországon kialakult egy olyan gazdasági réteg, amely képes ekkora összegeket kifizetni egy-egy lakásért. A belvárosi helyzetet figyelembe véve, ahol kevés az építési telek, az ilyen típusú beruházások száma korlátozott, így csak kevesek számára elérhetőek ezek a luxus ingatlanok.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője megjegyezte, hogy a prémium szegmensben tevékenykedő beruházók is kénytelenek voltak kedvezményekkel és extra szolgáltatásokkal vonzani az ügyfeleket. Az ingatlanárak emelkedése a bérek növekedését meghaladó ütemben történt, ami átrendeződést eredményezhet a piacon.

A külföldi befektetők aránya a prémium szegmensben 50 százalék feletti, mivel a lokáció különösen vonzó számukra. Mlinárik Márton szerint ez a tendencia egyértelmű a magasabb kategóriájú ingatlanok piacán.

Az új otthonfelújítási program kapcsán Balogh elmondta, hogy nem várható, hogy a projekt közvetlenül befolyásolja az ingatlanárakat. A változás inkább abban mutatkozik majd meg, hogy a felújított ingatlanok magasabb minőségűek lesznek, mint a jelenleg elérhetőek. Mlinárik hozzátette, hogy a támogatások elindulásával nehezebb lesz kivitelezőket és szakembereket találni, mivel országszerte körülbelül 20 ezer ingatlan felújítása kezdődik meg. Az állami támogatások korábban is torzították az ingatlanárakat, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog.