A Kínai Népbank figyelmeztetése a kötvénypiacoknak

A Kínai Népbank (PBOC) aggodalmát fejezte ki a hosszú lejáratú államkötvények árfolyamának emelkedésével kapcsolatban, és figyelmeztette a befektetőket, hogy a piaci árak és a gazdasági kilátások közötti jelentős eltérés nem tartható fenn. A jegybank egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője szerint Kína hosszú távú gazdasági növekedési kilátásai jelentősen javultak, és a hozamok várhatóan igazodni fognak a gazdasági előrejelzéshez, annak ellenére, hogy jelenleg a keresleti és kínálati tényezők átmeneti ingadozásokat okoznak.

A PBOC egyre inkább aggódik a kötvénypiacok hozamszintje miatt, és annak ellenére, hogy szabályozási erőfeszítéseket tesz a hozamok megfékezésére, a hosszú távú hozamok közel vannak ahhoz, hogy teszteljék a mintegy 20 évvel ezelőtti mélypontokat. A kínai államkötvények iránti keresletet többek között az ország monetáris politikája, a helyi intézmények biztonságos menedék iránti kereslete és az adósságkínálat szűkössége befolyásolja, ami az elmúlt három hónapban a 10 és 30 éves hozamok esetében a PBOC irányadó kamatlába alatti mozgást eredményezett.

A kötvénypiaci finanszírozási költségek csökkenése előnyös lehet a hitelfelvevők számára, beleértve a kormányt is, azonban felmerülnek aggályok a kötvénypiaci intézményi befektetők esetleges hátrányos érintettségével kapcsolatban. A PBOC egyik tisztviselője az SVB Financial Group amerikai hitelező példáját hozta fel, amely likviditási válsággal nézett szembe a hosszabb lejáratú amerikai kötvényekbe történt nagymértékű befektetései miatt. A tisztviselő arra figyelmeztette a befektetőket, hogy legyenek különösen éberek a kamatkockázatokra, és hangsúlyozta, hogy a jelentős hosszú lejáratú kötvénypozíciókat tartó, különösen a tőkeáttétellel rendelkező befektetők jelentős veszteségeket szenvedhetnek el a növekvő volatilitás közepette.