A CPI Hungary ingatlanpiaci sikertörténete

A CPI Hungary vállalat az elmúlt évek során jelentős területet vásárolt fel a magyar ingatlanpiacon, így mára 603.500 m2-nyi kereskedelmi területet kezel, amely magában foglalja a legnagyobb budapesti irodaportfóliót is.

A CPI Hungary vállalatfelvásárlásai az ingatlanpiac kiemelkedő eseményei közé tartoznak, amelyeknek köszönhetően a cég jelentős kereskedelmi területet kezel, beleértve a budapesti irodapiac legnagyobb portfólióját. A vállalat sikeresen integrálta az új ingatlanokat a meglévő portfóliójába, miközben fenntartotta az alacsony üresedési rátát és fejlesztette a bérlőközpontú szolgáltatásait. A CPI Hungary az elsők között alkalmazott ESG stratégiát és zöld bérleti szerződést a magyar ingatlanpiacon.

A CPI Property Group Európa egyik legnagyobb jövedelemtermelő ingatlantulajdonosa, 2023-ban a teljes portfólió értéke meghaladta a 20,3 milliárd eurót. A magyarországi CPI Hungary a legnagyobb irodaállomány-tulajdonos és -üzemeltető, valamint a retail piacon a negyedik legnagyobb szereplő. A vállalat 51 fős asset menedzsment divíziója kezeli a 603.500 m2-nyi kereskedelmi ingatlanterületet, amelynek összértéke 1,3 milliárd euró, a kihasználtság pedig 93%-os.

A CPI Hungary irodaportfóliója 328.500 négyzetmétert foglal magában, olyan jelentős épületekkel, mint a myhive Haller Gardens, az Arena Corner és a BudaPart Gate. A portfólió épületei közül több is elérte a 100%-os kihasználtságot, 2023-ban pedig 54 ezer négyzetméternyi területre írtak alá több mint 60 bérleti szerződést.

A retail portfólió évente 65 millió látogatót vonz, és olyan bevásárlóközpontokat, bevásárlóparkokat tartalmaz, mint az Europeum, a Pólus, a Campona és a Stop Shop, valamint a Mamaison Andrássy Hotel, a Courtyard Marriott és a Marriott Budapest szállodákat is magában foglalja.

Integráció, diverzifikált portfólió és in-house szolgáltatások

A CPI Hungary számára az ingatlanportfóliók integrálása komoly kihívást jelentett, amely során három különböző cégkultúrával rendelkező ingatlanpiaci vállalatot egyesítettek. A diverzifikált portfólió kezelése egyedi megközelítést igényel, hiszen az irodaházak, kiskereskedelmi központok és szállodák eltérő célközönséget és működési metódust képviselnek. A vállalatirányításnak alkalmazkodnia kell az átalakuló gazdasági környezethez, ahol a szállodaipar fellendülése, az irodapiac új trendjei és a bevásárlóközpontok kihívásai is jelen vannak.

Az integrált vagyon- és ingatlankezelés, valamint a korszerű energiastratégia biztosítja a vállalat versenyképességét. Az in-house szolgáltatások révén a vállalat gyorsan reagálhat a bérlők igényeire, és hatékony, rugalmas üzemeltetési megoldásokat kínálhat, amelyek hozzájárulnak a magas kihasználtsági mutatókhoz.

Fenntartható jövőért közösen a bérlőkkel

A CPI Hungary menedzsmentje innovatív szemlélettel közelít a szolgáltatásokhoz, és aktív kommunikációt folytat a bérlőkkel. A vállalat támogatja az ESG szemléletet, és fenntarthatósági megállapodásokat, azaz zöld bérleti szerződéseket kínál a bérlőinek. A fenntarthatósági fórumok segítségével a bérlőkkel együttműködve csökkentik az ingatlanok környezeti hatásait.

A CPI energiastratégiája révén stabilan tartotta az árakat, a villamosenergia-szükségletet régiós megújuló energiaforrásokból biztosítja. 2024-ben a vállalat összes épülete az egységes energiastratégia keretrendszerében fog működni, amely elősegíti a fenntartható működést és a bérlői elégedettséget.