A BudaPart projekt aktuális állása és a lakáspiaci kilátások

Az elmúlt időszakban a lakáspiaci aktivitás visszaesése után ismét emelkedő tendenciát mutatnak a tranzakciók, és a BudaPart projekt is jelentős előrehaladást ért el.

A BudaPart projekt, amelynek akvizíciója 2015-ben zárult, egy 10 évre tervezett, 6 lépésben megvalósuló komplex fejlesztés, melynek célja, hogy közel 300 ezer négyzetméteren 13 irodaépület, 2000-3000 lakás, valamint vegyes funkciójú kiskereskedelmi egységek épüljenek. A projekt jelenlegi állása szerint három irodaépület, a Mol Campusa, egy szálloda és nyolc lakóépület készült el, további előkészítési munkák is zajlanak. Több mint 1100 lakást adtak birtokba, és több mint 1300 lakást értékesítettek. A fejlesztési igazgató szerint a projekt körülbelül 60%-át már teljesítették, és a városnegyed életérzése már jól megfogható. A központi parkot és az új szolgáltatásokat a helyiek is kezdik magukénak érezni. Idén további lakóépületek fejlesztését tervezik a piac alakulásától függően.

A lakáspiaci tranzakciók száma 2021-ben volt a legmagasabb, majd a piac bezuhant, 2023-ban 30%-kal csökkent év per év alapon a lakáseladások száma. Decemberben némi javulás volt érzékelhető, és az idei évben is folytatódik ez a tendencia. A kamatok csökkenése és a magas hozamot produkáló állampapírok kifutása várhatóan erősíteni fogja a lakásvásárlások számát. Az ingatlanok értéktartó befektetésként is számítanak, melyek hosszú távon megtérülnek.

Az irodaházak iránti igény továbbra is fennáll, de a Covid utóhatása és az energiaválság következményei miatt megváltoztak az elvárások. Az ESG-szabályozás január 1-jén lépett életbe Magyarországon, és a BudaParton épült irodák teljes mértékben ki tudják elégíteni az ESG-igényeket. A bérlők folyamatosan keresik ezeket az irodaházakat. Az irodapiaci válság ellenére 2023-ban közel 600.000 négyzetméternyi volt a teljes bérbeadási aktivitás, bár az üresedési ráta 13,5% környékén mozog.

A szállodaipar 2021 óta folyamatosan emelkedő pályán van, és a vendégéjszakák száma is növekszik. A szobaárak átlaga már meghaladta a 2019-es szintet, és Budapest vonzereje is nőtt az elmúlt években. A BudaPart Radisson szállodája az atlétikai vb ideje alatt kiugró foglaltsággal működött, és a korai nyár érkeztével a rooftop bár is megnyitott.

Az ESG-törvény életbe lépése nem okozott nehézséget a Property Market számára, mivel már korábban is kiemelt szempont volt az energiahatékonyság és a környezetbarát gondolkodás. Az új jogszabály ösztönzőleg hat az egész piacra, és a finanszírozók is keresik a fenntartható befektetési lehetőségeket. A BudaPart parkja, vendéglátása és játszóterei is ezt a célt szolgálják.

A 15 perces város koncepcióját sikeresen valósították meg a BudaParton, ahol már több mint 40 szolgáltató létesült, és folyamatosan bővül a kínálat. A felszíni parkolás tilos, de rengeteg parkolóhely van az irodaházakban és a lakóépületekben. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is folyamatban van, és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is tervezett.

A lakáspiacon egyre fontosabbá válik a zöldövezeti otthonok iránti igény, és a BudaParton lakók szeretik a zöld területeket és a rekreációs lehetőségeket. A vásárlók között sok a kisgyerekes család, de mindenféle alapterületű lakásra van igény, ami azt jelzi, hogy különböző élethelyzetű emberek is érdeklődnek a BudaPart iránt.

A cikk megjelenését a Property Market támogatta.