A kormány jelentős összeget utal át a Rezsivédelmi Alapból az MVM-nek

Egy friss kormányhatározat alapján a Rezsivédelmi Alapból közel 63 milliárd forintot kell átcsoportosítani az állami MVM részére a rezsivédelmi szolgáltatások ellentételezése céljából.

A Magyar Közlöny legutóbbi, 1114/2024. (IV. 23.) számú kiadásában megjelent kormányhatározat értelmében a Rezsivédelmi Alap lakossági fejezetéből összesen 62,9 milliárd forintot kell kivonni, és ezt az összeget a "Rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadások" jogcímcsoport javára kell átcsoportosítani május közepéig.

Ez a lépés gyakorlatilag az állami tulajdonú MVM felé történő pénzkiutalás előkészítését jelenti, amely a 2024-es második negyedévi rezsivédelmi szolgáltatások ellentételezésére irányul. A kormányhatározat címe is utal erre a folyamatra. Az ellentételezés célja, hogy a lakossági gáz- és áramszolgáltatás terén keletkezett igazolt veszteségeket kompenzálják.

A Rezsivédelmi Alap, amely egy önálló költségvetési fejezetként működik, a 2022-es nyári rezsiátalakítás során jött létre. Ennek köszönhetően váltak átláthatóvá a rezsivédelem jelentős költségei, amint azt Balogh József energiapiaci szakértő is kiemelte egy mai vélemény cikkében.