Szlovák fegyverkereskedő banda leleplezése

Lezárult a nyomozás egy szlovák fegyverkereskedő banda ügyében, melynek vezetőjét 2022 nyarán fogták el Rajkán.

A rendőrség befejezte a vizsgálatot egy olyan szlovák fegyverkereskedő banda ügyében, amelynek vezetőjét, Dusan S.-t a rajkai otthonában tartóztatták le. A házkutatás során a férfi otthonában 59 éles lőfegyvert, körülbelül 45 ezer lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót és több mint hét és fél kiló robbanószert találtak.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi és felesége rendelkezett szlovákiai belföldi fegyvertartási engedéllyel, de európai vagy magyarországi engedéllyel nem. Emellett 19 olyan fegyvert is találtak náluk, amelyekre nem volt engedélyük, és amelyeket illegálisan alakítottak át lőfegyverré.

A nemzetközi nyomozás során fény derült arra, hogy strómanok vásárolták meg a szlovák fegyvereket, akik csupán a nevüket adták az üzlethez minimális ellenérték fejében. A dokumentációkon ők szerepeltek, de a fegyverek valódi birtokosai már mások voltak.

Az elmúlt három évben négy férfi nevére összesen közel 600 hatástalan fegyvert regisztráltak. Az összegyűjtött bizonyítékok alapján nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra. Egyikük már egy másik ügy miatt börtönben volt, így a rendőrök a többi három társát fogták el tavaly áprilisban.

Az akció során Jan H. 47 éves férfit is elfogták, aki egy kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, amit részben lakóhellyé alakított át, és ahol a hatástalan fegyvereket tárolta, mielőtt azokat éles lőfegyverré alakították volna át. A műhelyben 14 fegyvert, körülbelül 2000 lőszert, 40 fegyvertárat, 29 hangtompítót és 7 gránátot foglaltak le. A közös szlovák–magyar nyomozócsoport további két szlovák tagot is elfogott, egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban.

Az NNI győri egysége továbbra is folytatja a fegyverekkel kapcsolatos nyomozást, hogy feltérképezzék a bűnbandához került 600 fegyver sorsát. A fegyverek közül több Svédországba, Spanyolországba és Dél-Afrikába került, és mindegyik bűncselekményhez köthető.