Kövér László kritizálja az EU mezőgazdasági politikáját

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint az Európai Unió gazdasági versenyképessége jelentősen romlott az elmúlt öt évben, és ez részben a brüsszeli politika kudarcának tudható be.

Kövér László a Palma de Mallorca-i konferencia zárónapján elmondott beszédében kifejtette, hogy az Európai Bizottság által meghatározott uniós politika az EU történetének egyik legnagyobb kudarcát eredményezte. Szerinte Európa gazdaságilag lemaradt a versenytársaktól, és az európai emberek többsége rosszabbul él, mint öt évvel ezelőtt.

A politikus megjegyezte, hogy nem az Egyesült Államok irányítja Brüsszelt, hanem egyszerűen az emberi gyarlóság a felelős a problémákért. Kövér felvetette a kérdést, hogy ha az Amerikai Egyesült Államok olyan energia- és iparpolitikát folytat, amely előnyöket biztosít számára az európai szövetségesekkel szemben, akkor miért nem képes az EU hatékonyan reagálni.

Kövér László szerint a válasz egyszerű: az uniós politikai elit alkalmatlan a feladat ellátására. Úgy véli, a brüsszeli bürokraták az elmúlt öt év során visszaéltek a klímavédelmi politikával, gyakran gazdaságilag értelmetlen mértékig fokozva azt.

Az Országgyűlés elnöke szerint a mezőgazdasági problémák nem csak az Ukrajnából érkező, kétes minőségű gabona és egyéb termékek dömpingjéből adódnak, hanem a brüsszeli, úgynevezett zöld túlszabályozás is hozzájárul a nehézségekhez.