A mesterséges intelligencia hatása a munkaerőpiacra és a Z generációra

A mesterséges intelligencia (AI) exponenciális fejlődése új kihívások elé állítja a munkaerőpiacot, és számos szakma jövőjét veszélyezteti. A Portfolio AI in Business 2024 konferenciájának első panelbeszélgetésén szakértők vitatták meg az AI távoli és közeli jövőjét, valamint annak hatásait a munkaerőre. Megállapították, hogy az embereknek újra kell gondolniuk karrierjüket, és olyan értéket kell teremteniük, amelyet az AI nem képes pótolni. Különösen veszélyben vannak a jogászok, könyvelők, újságírók, valamint az informatikai tesztelők és fejlesztők munkái.

Fejes Balázs, az EPAM Systems képviselője szerint az emberek hajlamosak alábecsülni az exponenciális folyamatokat és a rövid távú veszélyeket. Az OpenAI például már képes egyperces videók gyártására, és várhatóan hamarosan hosszabb videók előállítására is képes lesz, ami az emberi tartalomgyártás értékét jelentősen csökkentheti. A szakember szerint a munkák akár 30-40%-a is eltűnhet, és a cégeknek az oktatás területén érdemes elkezdeniük az AI alkalmazását.

Janza Ákos, az MSCI munkatársa viszont kevésbé látja pesszimistán a helyzetet, hangsúlyozva, hogy az AI segítségével jelentős időt lehet megtakarítani a tudásalapú munkák során. Szerinte a portfóliómendzsment és a pénzügyi matematika területén is nagy segítséget nyújthat az AI, és a gyakorlati használat elterjedése nem fog sok időbe telni. Az AI segítheti a munkaerő hatékonyabbá válását, és a specializáltabb munkaterületeken is hasznos lehet. Janza Ákos szerint az AI általi "hallucináció" nem jelent problémát, mivel az AI így is jobb, mint az emberek többsége, és hozzájárul a tudás demokratizálásához.

Keszte Róbert, a Continental képviselője szerint az AI-alapú önvezető autózás elterjedése veszélyezteti a teherautó-sofőrök állását is. Ugyanakkor a globális munkaerőhiány miatt ez még nem jelent jelentős veszélyt a munkahelyekre nézve. A szoftverfejlesztés területén már most is időt spórolnak az AI segítségével, és a Continentalnál a neurális hálók programozása és tanítása része az üzleti modellnek. Keszte Róbert azt javasolja az AI-ba most belevágó cégeknek, hogy először vásároljanak egy dobozos terméket.

Fischer András, az OTP Bank szakértője szerint az AI-t eszköztárként és ökoszisztémaként kell kezelni, nem minden feladatra alkalmas. Az OTP Bank már most sokat köszönhet az AI-nak, és milliárdokat költ saját nyelvi modellre és szuperszámítógépre. A bank komoly megtérülést vár az AI-projektektől, és Fischer András szerint az AI hallucinációját korlátozni kell, lehetőséget kell adni arra, hogy az AI "nem tudom" választ is adhasson.

A Z generáció tagjai, akik természetesen mozognak a digitális világban, szintén szembesülnek az AI fejlődésének hatásaival. A GEN Z Fest-en a fiatalokkal együtt keressük a választ arra, hogyan tudnak egyszerre pénzügyileg tudatos döntéseket hozni, vigyázni a környezetre, és felkészülni a jövőbeli kihívásokra. A rendezvény célja, hogy a különböző generációk tagjait tapasztalt szakemberek segítségével hozzuk közelebb egymáshoz, és irányokat mutassunk a sikeres együttműködéshez, egymás megértéséhez.

A GEN Z Fest előadói között ott lesz Fischer András is, aki az AI és a munkaerőpiac kapcsolatát már a korábbi konferencián is érintette. A fiatalok és a döntéshozók közös gondolkodása során olyan aktuális kérdésekről esik szó, mint a lakásvásárlás, vállalkozásindítás, ökológiai lábnyom csökkentése, digitális átállás, ami különösen fontos a Z generáció számára, akik a munkaerőpiac jövőbeli alakulását is formálják.