Ukrajna vészhelyzeti áramimportra szorult

Ukrajna ma vészhelyzeti áramimportra szorult Magyarország, Románia, Szlovákia és Moldova segítségével, mivel az ország villamosenergia-hálózata nem képes kielégíteni a keresletet az orosz rakétatámadások és a romló időjárás következtében – jelentette be az Ukrenergo.

Az Ukrenergo nemzeti hálózatüzemeltető tájékoztatása szerint az ukrán energetikai infrastruktúra március vége óta súlyos orosz bombázások és rakétatámadások célpontja. A támadások következtében az erőművek nem tudnak elegendő áramot előállítani, ami szükségessé tette az áramimport fokozását Magyarország felől is április elején, és ez a tendencia április közepén is fennállt. A mai bejelentés szerint Ukrajna vészhelyzeti áramimportra szorul, hogy eleget tegyen a növekvő fogyasztási igényeknek.

A rendszerüzemeltető szerint a romló időjárási viszonyok miatt megnövekedett a fogyasztói kereslet, ezért további fogyasztási korlátozásokat vezettek be a dnyipropetrovszki és a harkivi régiókban. Az ipari fogyasztók és a lakosság számára egyaránt korlátozásokat alkalmaznak.

Az ukrán energiaügyi minisztérium vasárnap még arról tájékoztatott, hogy napközben minimális mértékben áramexportra is képesek, azonban az esti órákban, amikor a fogyasztás csúcsra szökik, vészhelyzeti segítséget kaptak Lengyelországtól, Szlovákiától és Romániától.

Az EU és Ukrajna az orosz invázió után összekapcsolta a villamosenergia-hálózatokat, aminek egyik célja a vészhelyzeti segítségnyújtás megkönnyítése volt az orosz támadások által érintett kritikus infrastruktúrák esetében.