Globális fegyverkezési kiadások rekordmagasságban

A világ katonai kiadásai 2023-ban új csúcsot döntöttek, a kilencedik egymást követő évben növekedtek, elérve a 2440 milliárd dolláros összeget.

A globális katonai kiadások folyamatos emelkedése 2023-ban sem tört meg, a tavalyi évben a világ országai összesen 2440 milliárd dollárt költöttek fegyverkezésre, ami 6,8 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 2240 milliárd dolláros rekordhoz képest.

Az Egyesült Államok továbbra is a lista élén áll, 916 milliárd dolláros kiadással, amely a globális összeg 37 százalékát, míg a NATO-tagállamok összesített kiadásainak 68 százalékát teszi ki. Kína a második helyen szerepel, 29 éve folyamatosan növeli katonai kiadásait, amelyek a tavalyi évben 296 milliárd dollárra rúgtak, 6 százalékos emelkedést mutatva az előző évhez képest, és a globális fegyverkiadások 12 százalékát teszik ki.

Oroszország a harmadik helyen áll, katonai kiadásai rendkívüli mértékben, 24 százalékkal nőttek, így elérve a 109 milliárd dollárt. Ukrajna, amely az orosz támadás ellen védekezik, a nyolcadik helyre került 64,8 milliárd dolláros kiadással, ami a kormányzati kiadások 58 százalékát jelenti, és a nyugati országoktól kapott katonai segélyekkel együtt az orosz katonai költségvetés nagyjából 91 százalékának felel meg.

Izrael katonai kiadásai szintén 24 százalékkal emelkedtek, 2023-ban 27,5 milliárd dollárra nőttek, amit elsősorban a gázai offenzíva magyaráz. Lengyelország a térségben kiemelkedő, a 14. helyet foglalja el a világon, katonai kiadásai 31,6 milliárd dollárt tettek ki, ami 75 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Nan Tian, a Sipri stockholmi békekutató intézet elemzője szerint a kiadások növekedése a világ romló biztonsági helyzetét tükrözi, jelezve, hogy az országok a diplomácia helyett inkább a katonai erőre támaszkodnak. Lorenzo Scarazzato, a SIPRI kutatója hozzátette, hogy a katonai kiadások növekvő tendenciája azt sugallja, hogy a világ országai egyre kevésbé érzik magukat biztonságban, és talán kezdik előnyben részesíteni a keményebb biztonsági eszközöket a diplomáciai megoldásokhoz képest. A kutatók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a rövid távú katonai kiadások növelése más fontos területek, mint az egészségügy vagy az éghajlatváltozás figyelmen kívül hagyásával járhat. A szakértők szerint sok konfliktus esetében nincs kilátás gyors megoldásra. Tavaly globálisan a világ GDP-jének 2,3 százalékát fordították katonai kiadásokra.

Európa leszakadóban van a fegyverkezés terén: a világ tíz legnagyobb hadiipari vállalata között 2022-es adatok szerint nincs európai uniós cég, és a száz legnagyobb fegyvergyártó értékesítéséből az uniós részesedés mindössze 12,8 százalék. Az olasz Leonardo, az Airbus és a francia Thales jelentős forgalmat bonyolítottak, de nemzetközi szinten a második ligában játszanak az amerikai Lockheed Martin, Raytheon, az orosz Szotek vagy a kínai NORINCO, AVIC és CASC vállalatokhoz képest.