Új Izrael-ellenes szuperszövetség alakulhat?

A gazdasági és biztonsági kapcsolatok erősítéséről állapodott meg Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök Iszlámábádban. A két ország közös határának megerősítésére is ígéretet tettek.

Sehbaz Sarif szerint eljött az idő, hogy a határt a kereskedelem és a prosperitás csomópontjává tegyék. Ebrahim Raiszi iráni elnök háromnapos látogatásának célja a két ország közötti kapcsolatok erősítése volt, amelyek januárban diplomáciai feszültséget követően kerültek előtérbe. A pakisztáni miniszterelnöki hivatal szerint a felek nyolc együttműködési megállapodást írtak alá.

A tárgyalások során napirendre került az Irán és Pakisztán közös gázvezetékének ügye is, amelynek építése 2014-ben állt le az Egyesült Államok tiltakozása miatt. A projekt a Teheránra 2013-ban kirótt szankciókat sérti Washington szerint.

A viszony januárban vált feszültté, amikor Irán drónokkal és rakétákkal támadta a Dzsais el-Adl nevű szervezet pakisztáni területen található bázisait, melyet Teherán terroristának minősít. Pakisztán válaszul légicsapásokat hajtott végre iráni területen.

A sajtótájékoztató során Sarif méltatta a teheráni kormány Gáza melletti kiállását, és felhívást intézett a muszlim országokhoz, hogy egységesen lépjenek fel a gázai háborúval kapcsolatban, valamint azonnali tűzszünetet sürgetett.