Mesterséges Intelligencia vs. Természetes Hülyeség: A Jövő Kihívásai

A Mesterséges Intelligencia (MI) rohamos fejlődése és terjedése számos kihívást és kérdést vet fel a vállalatok és a társadalom számára. Az innováció menedzsment szakértő, Achilles Georgiu előadásában kitér arra, hogy a MI megfelelő alkalmazása elengedhetetlen a vállalatok versenyképességének fenntartásához, és a fenntarthatósági célok eléréséhez is hozzájárulhat.

Az elmúlt időszakban a Mesterséges Intelligencia megoldások elárasztották a piacot, és alapvetően megváltoztatták a vállalatok működését és a mindennapi életünket. A vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a gyorsan változó világhoz, ahol már nem a méret, hanem az agilitás és az innováció a versenyképesség kulcsa. Georgiu szerint a MI segíthet a vállalatok irányításában és fenntartásában, de a puszta technológiai frissítés nem elegendő a túléléshez.

Az ESG törvények, amelyek a környezeti, társadalmi és irányítási tényezőket veszik figyelembe, újabb kihívást jelentenek a vállalatok számára. A MI itt is segíthet a fenntarthatósági célok elérésében, például az adatgyűjtés és elemzés révén.

Achilles Georgiu, a CEU innováció menedzsment szakértője, aki eredetileg szakácsnak készült, ma már az információ korának és a technológia fejlődésének szakértőjeként ismert. Georgiu szerint a fenntarthatóság és a MI kapcsolatát jól illusztrálja a Wall-E animációs film, ahol az emberiség a MI által teremtett illúzióban él, miközben a környezeti katasztrófák súlyosbodnak.

A fenntarthatóság három pillérének figyelembe vétele mellett Georgiu felhívja a figyelmet arra, hogy a kis változások is óriási hatással lehetnek a környezetre. A Mesterséges Intelligencia alkalmazása ebben a kontextusban elengedhetetlen lehet a pozitív változások előidézésében.

Georgiu kiemeli, hogy a Mesterséges Intelligencia önmagában is kockázatot jelenthet a fenntarthatóságra nézve, hiszen az adatközpontok, ahol az AI "lakik", jelentős energiaigényűek. Azonban a technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy az adatközpontok üvegházhatású gázkibocsátása viszonylag alacsony maradjon.

A globális üvegházhatású gázkibocsátásért nem a nagy testű állatok, hanem a kérődzők, például a tehenek felelősek. Georgiu példaként említi a metha.ai csapatát, akik egy AI alapú megoldást dolgoztak ki a tehenek étrendjének optimalizálására, hogy csökkentsék a metángáz kibocsátásukat.

Végül Georgiu arra a következtetésre jut, hogy a Mesterséges Intelligencia segíthet átalakítani a tudományos módszereket és felgyorsítani a felfedezési folyamatokat. A MI képes új hipotézisek generálására és a tudományos kutatások újragondolására, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a felfedezés vezérelte működés felé mozduljanak el.

A Mesterséges Intelligencia megbízhatóságának kérdése is felmerül, de Georgiu szerint manapság már nem az a kérdés, hogy bízhatunk-e benne, hanem hogy megengedhetjük-e magunknak, hogy ne bízzunk meg benne.