Lengyelország kész atomfegyvert fogadni

Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, ha a NATO úgy dönt, hogy ez szükséges a keleti szárny biztonságának erősítése érdekében, jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

Andrzej Duda lengyel elnök egy interjúban kifejtette, hogy Lengyelország nyitott arra, hogy atomfegyvert fogadjon a területén, amennyiben a NATO szövetségesek úgy határoznak, figyelembe véve, hogy Oroszország megerősíti fegyverzetét Belaruszban és Kalinyingrádban. Duda elmondása szerint ez a téma már "bizonyos ideje" napirenden van a lengyel-amerikai tárgyalásokon, és ő maga is többször tárgyalt róla. A Nuclear Sharing program, amely a NATO nukleáris elrettentési politikájának része, lehetővé teszi, hogy az atomfegyverrel nem rendelkező tagállamok is részt vegyenek a fegyverek esetleges bevetésének tervezésében és tárolásában saját területükön.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugati országok Ukrajnának nyújtott támogatását illetően figyelmeztetett, hogy ez komoly stratégiai kockázatokat szít, amelyek a világ legnagyobb atomhatalmai közötti közvetlen konfrontáció veszélyét hordozzák. Lavrov szerint az USA és a NATO arra törekszik, hogy "stratégiai vereséget" mérjenek Oroszországra, ami növelheti a nukleáris veszély szintjét. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban már figyelmeztetett, hogy a nyugati országok nukleáris háborút kockáztatnak, ha csapatokat küldenek Ukrajnába, és hangsúlyozta, hogy Oroszország rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyekkel nyugati célpontok ellen is képes csapást mérni.

A múlt heti észak-amerikai útja során adott interjúban Duda a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról, a Nuclear Sharingről is beszélt. Ebben az összefüggésben említette meg, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Belaruszba is. Tavaly júniusban Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte, hogy Lengyelország a NATO-hoz fordul Moszkva belaruszi atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nuclear Sharing programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Donald Tusk kormányfőt a sajtóértekezletén kérdezték Andrzej Duda nyilatkozatáról. Tusk "türelmetlenül várja a találkozót Duda elnök úrral", hogy megismerje a nyilatkozat minden körülményét. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a téma közvetlenül érinti Lengyelország biztonságát, és fontos, hogy az ország biztonságos legyen, valamint hogy a megfelelő fegyverekkel rendelkezzen. Tusk szerint minden ilyen jellegű kezdeményezést az arra illetékeseknek alaposan elő kell készíteniük, és mindenki győződjön meg arról, hogy valóban ezt akarja, mivel a felvetés nagyon jelentős és komoly.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek. Vlagyimir Putyin sajtótitkára kijelentette, hogy a katonák elemezni fogják a helyzetet, és minden szükséges válaszlépést megtesznek, hogy garantálják Oroszország biztonságát. Az RBK orosz napilap szerint atomfegyverek lengyelországi telepítéséről már évek óta folynak a tárgyalások, a lengyel védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy már 2015-ben tervezték a csatlakozást a Nuclear Sharinghez. 2022 őszén Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium akkori helyettes sajtófőnöke azt mondta, az USA nem fog atomfegyvereket telepíteni olyan országokba, amik 1997 után csatlakoztak a NATO-hoz. Lengyelország 1999-ben lett a szövetség tagja.

A vita ismét felerősödött azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly tavasszal bejelentette: úgy döntött, atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba. Miután Lengyelország jelezte készségét, hogy nagyobb részt vállaljon a nukleáris elrettentésben, és csatlakozzon a nukleáris programhoz, Moszkva negatívan reagált. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint „a nukleáris fegyver lengyelországi telepítésére vonatkozó kérés csak egy dologgal fenyeget: azzal, hogy az ilyen fegyvert használni fogják”. A Kreml már 2022-ben közölte, hogy a lépés növelné a feszültséget a térségben.