A kínai cégek mexikói áttelepülése és annak hatásai

A kínai vállalatok új stratégiát alkalmaznak az amerikai piac elérésére: gyártósoraikat Mexikóba költöztetik, hogy kihasználják a szabadkereskedelmi egyezmény adta lehetőségeket, így kerülve el az Egyesült Államok által kivetett vámokat és szankciókat.

Amióta Donald Trump amerikai elnök vámháborút indított Kína ellen, a kínai termékek amerikai kereskedelme nehezebbé vált. A kínai gyártók azonban nem adják fel, hanem alkalmazkodnak a helyzethez: gyártósoraikat Mexikóba viszik, ahol a termékeikre már a "Made in Mexico" címkét ragaszthatják, ezzel csökkentve a szállítási költségeket és elkerülve a kínai árukra kivetett vámokat.

A BBC által említett egyik kínai cég, amely ágyakat és kanapékat gyárt, 2022-ben telepedett le a mexikói Monterrey városában. Jelenleg 450 munkavállalót foglalkoztatnak, és terveik szerint ezt a számot 1200-ra kívánják növelni. A mexikói munkaerővel elégedettek, a termelékenység magas. Az ilyen beruházások hatására Mexikó exportja 5,8 százalékkal, 53 milliárd dollárra nőtt egy év alatt.

Mexikó ipari parkokat hozott létre a beruházások fogadására, és az eddigi parkokban már minden területet lefoglaltak. A beruházások 2027-ig készülnek el, és nem csak kínai, hanem amerikai vállalatok is érkeznek, mint például a Tesla, bár annak 10 milliárd dolláros beruházása még nem indult meg.

Az Egyesült Államok számára is előnyös lehet ez a helyzet, mivel Mexikó gazdasági fejlődése csökkentheti a bevándorlási nyomást az USA felé. Mexikó képes lehet felvenni és integrálni a főleg közép-amerikai országokból érkező spanyol nyelvű bevándorlókat, ha elegendő, viszonylag jól fizető munkahely áll rendelkezésre.

A mexikói gazdaság gyors növekedése következtében az egy főre jutó GDP jelenleg körülbelül 15 ezer dollár, míg Kínában 13 ezer. Három évvel ezelőtt még Mexikó volt lemaradva Kínához képest. Az USA egy főre jutó GDP-je 80-85 ezer dollár körüli, tehát Mexikó számára van hova felzárkózni, és a bérszínvonal emelkedése ellenére még hosszú ideig vonzó maradhat a kínai cégek számára.

A jövőben lehetséges, hogy a gyártás áttelepülése más latin-amerikai országokban is elindul, ami egy kontinentális felzárkózási folyamatot indíthat meg, hasonlóan az Európában zajlóhoz, bár nem feltétlenül Mexikó szintjén. Ez a gazdasági fellendülés az egész régió számára előnyös lehet, és az USA is megszabadulhat a déli határain érzett bevándorlási nyomástól.

Kína számára a gyártás egy részének eltávozása ellenére is lehetőség van a fejlődésre, hiszen a profit egy része visszajut az országba, és a belső piacot egyre inkább a helyi cégek látják el, így Kína már nem csak a világ gyára lehet.