Joe Biden megjegyzése megsértette Pápua Új-Guineát

Joe Biden amerikai elnök megsértette Pápua Új-Guineát egy beszédében, amikor kannibalizmussal hozta összefüggésbe az országot, azt állítva, hogy a második világháborúban eltűnt nagybátyját ott ehették meg. James Marape, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke szerint az ország nem érdemli meg ezt a bélyeget, és Biden megjegyzése nyelvbotlás is lehetett.

Biden a pennsylvaniai emlékművénél tett látogatása során utalt arra, hogy nagybátyját, Ambrose Finnegant kannibálok ették meg, miután repülőgépét 1944 májusában lelőtték a csendes-óceáni szigetország felett. Marape ezt követően arra kérte az amerikai elnököt, hogy segítsen tisztázni a második világháborúban eltűnt amerikai katonák, köztük Finnegan sorsának valódi körülményeit, és intézkedjen a csendes-óceáni szigetvilágban fellelhető maradványok eltakarításáról.

Azonban az amerikai katonai feljegyzések szerint Ambrose J. Finnegan Jr. hadnagy gépe motorhiba miatt zuhant le, ráadásul nem a szigetre, hanem a Csendes-óceánba, ezért nem találták meg a holttestét. A hivatalos jelentésekben tehát nyoma sincs annak, hogy „Bosie bácsi” kannibálok áldozata lett volna.

Pápua Új-Guinea az Egyesült Államok egyik stratégiai szövetségese a térségben, ahol fontos szerepet játszanak a kínai befolyás ellensúlyozásában. Az Egyesült Államok tavaly írt alá védelmi együttműködési megállapodást a szigetországgal, míg Kína a közeli Salamon-szigetekkel kötött biztonsági paktumot. Vang Ji, Kína külügyminisztere, vasárnap Port Moresbyben tárgyalt a pápua új-guineai miniszterelnökkel a gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében. Biden megjegyzései különösen rosszkor jöttek az óceániai térséggel egyébként baráti viszonyokat kialakítani próbáló Egyesült Államok számára.