Irán figyelmeztetése: Izrael egy lépésre van a nukleáris katasztrófától

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egy magas rangú parancsnoka, Ahmad Haghtalab figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael támadást indít Irán nukleáris létesítményei ellen, Teherán kész hasonló válaszlépésekre.

Az USA Today által közölt információk szerint Haghtalab kijelentette, hogy Irán megváltoztathatja nukleáris doktrínáját Izrael fenyegetéseire reagálva. Irán eddig hivatalosan csak békés célra, energetikai megfontolásból dúsított uránt, de a jövőben ez változhat, ha Jeruzsálem támadást indít a nukleáris létesítmények ellen.

Izrael katonai stratégiájának egyik alappillére, hogy a közel-keleti ellenséges államok atomprogramjait megpróbálja akadályozni. A múltban Irakban bombázásokkal szüntették meg az egyetlen működő atomerőművet, és feltételezések szerint az izraeli titkosszolgálat több iráni atomprogramban részt vevő mérnököt is kiiktatott.

Teherán állítása szerint atomprogramjukat kizárólag energetikai célokra használják, azonban a perzsa állam rendelkezik közepes és nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyek alkalmasak lehetnek nukleáris, vegyi vagy biológiai töltetek hordozására.

A közelmúltban történt iszfaháni légibázis elleni támadás, amelyet valószínűleg Izrael hajtott végre, kiemelten fontos, mivel a támadás helyszínéhez közel találhatók az iráni atomprogram kulcsfontosságú elemei. Nemzetközi szakértők szerint azonban Irán igyekszik csökkenteni a támadás jelentőségét, azzal hogy egy egyszerű dróntámadásnak állították be az akciót, miközben a műholdképek gyorsan cáfolták a rezsim állításait. A felvételeken jól látható volt, hogy a légibázis védelmét ellátó Sz-300-as rendszer tűzvezető központját egy kifejezetten precíz támadás vonta ki a forgalomból, amit valószínűleg egy Rampage levegő-föld rakétával hajtott végre az izraeli légierő. A Rampage Jeruzsálem egyik legmodernebb rakétája, amelyet először 2019-ben vetettek be Szíriában, és amelynek célja kifejezetten a magas prioritású célpontok, mint radarállomások és parancsnoki központok megsemmisítése. Izrael nem ismerte el a támadás tényét, de a külföldi akciók végrehajtását szokás szerint sem tagadja, sem nem erősíti meg. Amennyiben tényleg egy Rampage ütötte ki az iráni légvédelmet, úgy Teherán valóban kellemetlen helyzetben van, mivel ezeknek a fegyvereknek a maximális lőtávolsága 250 kilométer körül mozog, így az IDF vadászbombázóinak bőven be kellett repülnie az ország légterébe ahhoz, hogy el tudják indítani a rakétákat.