Irán cáfolja az atomfegyveres fenyegetést

Az iráni külügyminisztérium hétfőn tisztázta, hogy az atomfegyverek nem képezik részét az ország nukleáris doktrínájának, válaszul egy korábbi, félreértelmezett kijelentésre, amely szerint Teherán felülvizsgálhatja nukleáris tevékenységét az izraeli fenyegetések miatt.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaáni hangsúlyozta, hogy nukleáris programjuk kizárólag békés célokat szolgál, és az atomfegyvereknek nincs helyük a nukleáris doktrínájukban. Ez a kijelentés válasz volt az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnokának, Ahmad Hagtalabnak a múlt heti megjegyzéseire, aki arról beszélt, hogy Teherán elgondolkodhat az atomenergia felhasználásának megváltoztatásán, ha Izrael fenyegeti az iráni nukleáris létesítményeket.

Irán már hosszú évek óta állítja, hogy nukleáris programja békés jellegű, és nem szándékozik atomfegyverek előállítására. Ezt a szándékot Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vallási és politikai vezetője is megerősítette 2010-ben egy fatvával, amely kimondja, hogy Irán nem törekszik nukleáris fegyverek előállítására.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, februári jelentése szerint azonban Irán növelte a magas dúsítású urán előállítását, és továbbra is 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami jelentősen meghaladja a kereskedelmi célú nukleáris felhasználáshoz szükséges tisztaságot.