A világ legnagyobb barlangi energiatárolója épül Finnországban

Finnországban hamarosan megkezdődik a világ legnagyobb barlangi hőenergia-tároló rendszerének kiépítése, amely egy közepes méretű város távfűtési igényeit képes lesz egész évben biztosítani.

A megújuló energiaforrások tárolása jelentős kihívást jelent az emberiség számára, mivel a napelemek és szélerőművek nem mindig és nem egyenletesen termelnek áramot. A finn Vantaa Energy cég egy olyan rendszert tervez, amely három földalatti barlangból áll, és 90 gigawattóra (GWh) energiatároló kapacitással rendelkezik, amely képes lehet egy közepes méretű város fűtési igényeit akár egy évig is kielégíteni.

Finnország az Európai Unióban a legtöbb távhőt termelő ország, 2023-ban 37,3 terrawattóra távhőt állított elő, amelynek több mint felét megújuló energia felhasználásával, további 14 százalékát pedig hulladékhőből, mint például a szerverparkok által megtermelt hőből nyerték.

Vantaa városában a legtöbb otthon egy 600 km hosszú földalatti fűtési hálózatra kapcsolódik, ahol a melegvíz az épületek hőcserélő berendezéseibe jut, majd a lehűlt víz visszatér az üzembe, ahol újra felmelegítik.

A Varanto-projekt keretében létrejövő három barlang mindegyike több mint 300 méter hosszú, 40 méter magas és 20 méter széles lesz, összesített térfogatuk pedig az 1,1 millió köbmétert éri el, ezzel a világ legnagyobb ilyen létesítményévé válva.

A barlangok 100 méterrel a földfelszín alatt helyezkednek majd el, és túltermelés esetén két 60 MW-os vízkazán segítségével töltik fel őket meleg vízzel. A létesítményben magas nyomás uralkodik majd, ami lehetővé teszi a vizet 140 Celsius-fokra felmelegíteni anélkül, hogy az forrna vagy elpárologna. A víz felmelegítését hulladékhő felhasználásával is tervezik, ha ez lehetséges.

Jukka Toivonen, a Vantaa Energy vezérigazgatója szerint a rendszer olyan lesz, mint egy hibrid autó: hol elektromos árammal, hol más módszerekkel biztosítják a víz melegítését.

Az építkezés 2024 nyarán kezdődik, és a projekt költsége várhatóan 200 millió euró, azaz körülbelül 78,2 milliárd forint lesz.