Bulgária eurózóna-csatlakozása késik

Bulgária nem fog tudni 2025-ben csatlakozni az eurózónához, a politikai válság és a magas infláció miatt, valamint a közvélemény ellenállása következtében – állítja a Politico.

Bulgária eredetileg 2024-ben tervezte az eurózónához való csatlakozást, de a csatlakozási kritériumok teljesítésének elmulasztása miatt a dátumot 2025. január 1-jére halasztották. A szakértők szerint a jelenlegi helyzetben ez nem valósul meg, mivel az ország politikai válságban van, magas az infláció, és a közvélemény is ellenáll. A politikai helyzet tovább bonyolódott azzal, hogy Dimitar Glavcsev ügyvivő bolgár miniszterelnök kormányátalakítást hajtott végre, és két miniszternek, köztük a külügyminiszternek és a mezőgazdasági miniszternek is távoznia kellett.

Paschal Donohoe, Írország pénzügyminisztere, Szófiában tett látogatása során óvatosan fogalmazott, amikor az eurózóna-csatlakozásról beszélt, de azóta a bolgár politikai helyzet jelentősen megváltozott. A koalíciós kormány összeomlása és a miniszterek leváltása után a csatlakozási törekvések hullámzóvá váltak.

Petar Vitanov, bolgár szocialista EP-képviselő szerint a politikai válság miatt lehetetlen, hogy Bulgária az év elején csatlakozzon az eurózónához. Nyikolaj Denkov korábbi miniszterelnök is jelezte, hogy a tervezett belépési időpont lemaradhat. Cinzia Alcidi, a CEPS brüsszeli agytröszt vezető kutatója szerint a technikai kihívások miatt 2026 januárja lehet a legkorábbi reális dátum a csatlakozásra.

Az infláció jelenti a legnagyobb akadályt

Az euróövezeti csatlakozás egy bonyolult uniós folyamat, amelyben az Európai Központi Bank és az uniós pénzügyminiszterek értékelik az országokat. A konvergenciakritériumok között szerepel a stabil árfolyam, az államháztartási hiány és az adósságráta, valamint a nemzeti jogszabályok uniós joggal való összehangolása. Bulgária számára az infláció jelenti a legnagyobb problémát, mivel az inflációs ráta nem haladhatja meg jelentősen a három legjobb teljesítményt nyújtó tagállamét.

Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel gazdasági agytröszt vezető munkatársa szerint Bulgária költségvetési helyzete jó, de az inflációs kritériumok jelentik az egyetlen akadályt. Az ország 2,9 százalékos inflációs előrejelzése alapján 2026 lehet a leghamarabbi csatlakozási időpont.

Az orosz dezinformáció hatása

A bolgár közvélemény meggyőzése az eurózóna-csatlakozás előnyeiről nehéz feladat, részben az orosz dezinformációs kampányok miatt. Egy Eurobarométer-felmérés szerint a bolgárok támogatottsága az átlagnál alacsonyabb, és aggodalmakat fejeznek ki az átmeneti időszakban várható árképzési visszaélésekkel kapcsolatban. Az EU-tisztviselők szerint a dezinformáció okozza a csatlakozás népszerűtlenségét.

A szakértők többsége szerint Bulgária erős pozícióban van az eurózónához való csatlakozáshoz, és az ország lépései az elkötelezettséget mutatják. Az EU magas rangú tisztviselői továbbra is bizakodóan nyilatkoznak a csatlakozásról, és az eurózóna országai is elismerték Bulgária előrehaladását. Azonban a magas rangú tisztviselők magánemberként már nem hiszik, hogy a 2025. januári cél megvalósul. Az országban folyamatos politikai instabilitás tapasztalható, amelyet a kormányátalakítások és a gyakori választások is jelzik.