Az Apple Pay monopóliuma májustól megszűnhet

Az Apple felhasználók hamarosan alternatív fizetési módszereket is használhatnak iPhone készülékeiken, mivel az EU nyomására a cégnek meg kell nyitnia az NFC technológiát más fejlesztők számára is.

Az Apple Pay jelenlegi monopóliumának vége a láthatáron van, a Computer Bild szerint már májustól elérhetővé válhatnak az alternatív fizetési alkalmazások az iPhone-okon. Egy bennfentes információi alapján az EU nyomására az Apple kénytelen lesz megnyitni az NFC interfészt más fejlesztők előtt is, ami eddig kizárólag az Apple Pay használatát tette lehetővé a felhasználók számára.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az Apple 2024 májusában tervezi megnyitni az NFC-t a többi szolgáltató előtt. Az Európai Unió versenyszabályainak megsértése miatt az Apple-nek nincs más választása, mint engedélyezni más fejlesztők számára is a fizetési szolgáltatások integrálását az iPhone-okba. A Digital Markets Act (DMA) értelmében a cégnek le kell mondania az egyeduralmáról, különben a globális évi forgalmának 10 százalékát kellene büntetésként megfizetnie.

Az Apple és az EU közötti tárgyalások már a végéhez közelednek, és a megállapodás aláírása után a korlátozások feloldására kerülhet sor. A tervek szerint a megállapodás 10 évre szól majd, és amennyiben az EU elfogadja a gyártó feltételeit, a felhasználók már a következő hónaptól kezdve élvezhetik az új lehetőségeket. Az Apple állítólag ígéretet tett arra is, hogy a hitelesítési funkciókat, mint a Face ID és Touch ID, biztosítani fogja az alternatív fizetési szolgáltatásokhoz is, és lehetővé teszi az alapértelmezett fizetőalkalmazás beállítását is.