Figyelmeztet a MÁV: nem lehet csak úgy kirándulgatni

A MÁV kiadott egy figyelmeztetést, mely szerint a csoportos utazások esetén előzetes regisztráció szükséges, miután megnőtt az ilyen jellegű utazások iránti igény.

Március 1-jétől a 14 év alattiak és az előzetesen bejelentett csoportok kísérői díjmentesen utazhatnak a MÁV-VOLÁN-csoport járatain, ami jelentős növekedést eredményezett a csoportos utazások számában. Azonban a zökkenőmentes utazás érdekében a vasúttársaság hangsúlyozza az előzetes bejelentés és regisztráció fontosságát.

Együttműködést kér a MÁV

A MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri a csoportos utazások szervezőit, hogy jelentsék be időben utazási tervüket, hogy a napi ingázók utazását ne zavarják meg, és mindenki gond nélkül érhesse el célját. Vasúti utazás esetén az utazást legalább 5 munkanappal, HÉV-es utazás esetén 7 nappal, míg busszal történő utazás esetén 15 nappal korábban kell bejelenteni. A társaság azt javasolja, hogy a csoportok elsősorban a hét közepi napokat válasszák utazásukhoz, és kerüljék a reggeli, valamint délutáni csúcsidőket.

A MÁV-START korlátozhatja a csoportok létszámát a kihasználtság függvényében, míg a Volánbusz csak a rendelkezésre álló szabad kapacitás mértékéig tudja kielégíteni az utazási igényeket. Az utazási szándékot email-ben kell előre bejelenteni, és a visszaigazolást a felszálláskor az autóbusz-vezetőnek be kell mutatni. A MÁV-HÉV járatain tervezett csoportos utazások bejelentése egyszerű űrlap kitöltésével történik, és a munkatársak előzetes regisztráció esetén segítséget nyújtanak a vonatválasztásban, átszállás nélküli utazásban, valamint információt adnak a menetjegyekről és a jegyvásárlási lehetőségekről. Az előzetes regisztráció minden csoport számára ajánlott, hogy a MÁV felkészülhessen a nagyobb utasforgalomra.