Nyugdíj-előtakarékossági számla: érdemes kihasználni az adóvisszatérítést

A Magyar Államkincstár által indított Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szolgáltatás népszerűsége töretlen, a februári kezdés óta több mint 3000-en nyitottak ilyen számlát, és az állampapír-állomány már csaknem 1,2 milliárd forintot tesz ki. A szolgáltatás legnagyobb vonzereje az adóvisszatérítés, amely évente akár 100 ezer forint is lehet.

Február 2-án indult a Kincstár NYESZ szolgáltatása, amelynek célja az öngondoskodás ösztönzése forint alapú állampapír-befektetésekkel. A számlanyitási lehetőséggel a februári indulás óta április végéig már több mint 3000-en éltek, ebből bő 2500-an az ügyfélkapun keresztül. Ezen számlákon csaknem 1,2 milliárd forint állampapír-állományt tartanak nyilván, és ugyanezen időszakban majd 20 ezer értékpapír nyilvántartási-számlát indítottak útjára, közülük kis híján 10 ezret az ügyfélkapun át. A Kincstár összesen több mint 900 ezer ügyfél részére vezet számlát.

A Kincstár állampapír-befektetési életút programot alakít ki, amely a gyermek születésétől (Babakötvény) egy egész életen át kínál megfelelő állampapír-forgalmazási lehetőségeket. A NYESZ bevezetésének célja az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése, amely már meglévő állami támogatásra és a forgalomban lévő állampapírokra épít.

A Magyar Államkincstár szerint a nyugdíjas évek anyagi kiszámíthatóságának megteremtése iránt növekvő körültekintés tapasztalható a lakosság körében. Ez ösztönzi az embereket NYESZ, nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlák nyitására. A NYESZ adókedvezményeket is biztosít, amelyek tovább növelik a vonzerejét. A nyugdíj-előtakarékossági számlára igényelhető adókedvezmény összege maximum évi 100 ezer forint, amit évi 500 ezer forint befizetésével lehet elérni.

A Kincstárban nyitott NYESZ előnye, hogy ügyfélkapun keresztül online néhány kattintással azonnal megnyitható, és a WebKincstár/MobilKincstár felületen kényelmesen intézhetők a befektetések. A számlavezetés díjmentes, nincs rendszeres befizetési kötelezettség, és nincs havi fix összeg, aminek be kellene érkeznie. A Kincstár szerint éppen ezért érdemes NYESZ-t nyitni azoknak, akik ki tudják használni a 20 százalékos adóvisszatérítést és legalább 10 évig a számlán tudják hagyni a megtakarításukat.

A Kincstár kiemeli az öngondoskodás fontosságát, amely a pénzügyi tudatosság fejlődésével egyre jellemzőbb Magyarországon. Az öngondoskodás alatt az egyének hosszú távú anyagi biztonságának megteremtésére tett erőfeszítéseket értjük, ami különösen fontos lehet az ember hosszú távú tervei megvalósításában. Az állami garancia és az adókedvezmények növelhetik a NYESZ vonzerejét és előnyét a csökkenő kamatkörnyezettel szemben.

A NYESZ sikeressége nagyban függ attól, mennyire sikerül hatékonyan tájékoztatni a lakosságot a számla előnyeiről és használatának módjáról. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az edukációra, főleg a fiatal felnőttek körében, akik már a saját gyermekeiknek is átadhatják ezt a tudást, ezzel is erősítve az öngondoskodás fontosságát.