A fiatalok nem kapkodnak az alacsony önerővel felvehető lakáshitelekért

Januártól már elérhető a 10 százalékos önerővel felvehető lakáshitel a fiatalok számára, de a lehetőséget egyelőre kevesen használják ki, és nem minden bank kínálja ezt a lehetőséget teljeskörűen. A 40 év alattiak csupán körülbelül ötöde vett fel minimális vagy közel minimális önerővel lakáshitelt, míg más esetekben legalább kétszer annyi saját forrást kellene felmutatniuk.

2024-től egyre több banknál lesz elérhető az extra alacsony önerővel felvehető lakáshitel, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bizonyos esetekben engedélyezte a pénzintézeteknek, hogy 10 százalékos önerő mellett is hitelezzenek a szokásos legalább 20 százalékkal szemben. Az MNB már egy évvel ezelőtt felvetette az önerőkedvezmény szükségességét, mivel Magyarországon az ingatlanárak emelkedése volt a leggyorsabb Európában 2015 után. Egy átlagos 35 év alatti fiatalnak tíz évig kellene spórolnia csak az önerőre, ami a lakás árának körülbelül 25 százalékát teszi ki. Ebből 20 százalékot a bankok várnak el hitelfelvételhez, a többi költségekre, mint közjegyzői és ügyvédi díjak, illetve illetékek, megy el.

Az új rendelet értelmében a bankok 10 százalékos önerővel is adhatnak hitelt azoknak a 41. életévüket még be nem töltött ügyfeleknek, akiknek eddig nem volt legalább 50 százalékos lakástulajdonuk, vagy akik haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanban rendelkeznek tulajdonnal. Az életkorra és tulajdonjogra vonatkozó feltételeknek az adósnak és az adóstársának is meg kell felelniük. A bankok azonban nem kötelesek 90 százalékos értékig hitelezni, és maguk döntik el, hogy az igénylő jövedelmi viszonyai és az ingatlan értéke alapján hajlandóak-e a 80 vagy 90 százalékos adósságfékhatárig finanszírozni. Az új önerőkedvezményt eddig hat nagybank vezette be, de nem egyszerre, és nem mindenhol érhető el.

A 10 százalékos önerővel felvehető lakáshitelek iránti kereslet eddig alacsony. A K&H-nál az ilyen hiteligénylők aránya 10 százalék alatti, az átlagosan igényelt kölcsön összege és futamideje pedig magasabb és hosszabb, mint a normál, 20 százalék fölötti önerővel igényelt hiteleknél. A CIB Banknál csak CSOK Plusz mellé vehető fel ilyen alacsony önerővel a hitel, és leginkább a fővárosban és annak agglomerációjában használják ki ezt a lehetőséget. Az OTP Banknál az igénylők 70 százaléka CSOK Pluszhoz veszi fel az extra alacsony önerő melletti hitelt, 30 százalékuk pedig piaci kamatozású hitelhez, és elsősorban vidéken élnek ezzel a lehetőséggel. A kisebb önerő nagyobb hitelfelvételt jelent, ami magasabb törlesztőrészletet vagy hosszabb futamidőt eredményezhet.

A jegybank adatai szerint a fiatalabb lakáshitel-felvevők valóban kevesebb önerővel rendelkeznek, mint az idősebbek. A 18-30 év közötti korosztály több mint 22 százaléka, a 31-40 év közöttiek közel 20 százaléka vesz fel hitelt kevesebb mint 30 százalékos önerővel. Az életkor növekedésével csökken azoknak a száma, akik a maximális adósságfék szabályokat használják ki. Békés megyében a 30 év alattiak több mint 30 százaléka, a 40 év alattiak közel negyede vett fel lakáshitelt a minimális önerőhöz közeli összeggel, Komárom-Esztergom megyében pedig minden harmadik 30 év alatti és a 30-40 év közöttiek 31 százaléka mutatott fel kevesebb mint 30 százalékos önerőt.