A hét legfontosabb gazdasági döntése: alapkamat csökkenés várható

Az alapkamat csökkenése jelentős változásokat hozhat a hitel- és megtakarítási piacokon, ami kedden kerül ismét napirendre a Magyar Nemzeti Banknál.

Azok számára, akik hitelt szeretnének felvenni, például lakásvásárlásra, kedvezőbb feltételekkel találkozhatnak, hiszen a hitelkamatok csökkenése várható a folyamatosan mérséklődő alapkamatnak köszönhetően. A megtakarítók is hasonló tendenciát tapasztalhatnak, ami a forint árfolyamára is hatással van. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden dönt újra az alapkamat sorsáról.

Egy évvel ezelőtt, tavaly májusban kezdődött az alapkamat csökkentése, amikor az egynapos betéti gyorstender kamata 18 százalékról indult csökkenni. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a hosszú futamidejű lakáshitelek átlagos kamata egy évvel ezelőtt még 9 százalék körül mozgott, míg mostanra 7 százalék körülire csökkent.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője kevesebb izgalomra számít az előző ülésekhez képest, és úgy véli, hogy a Monetáris Tanács ebben a hónapban 50 bázisponttal mérsékelheti az irányadó kamatát, így 7,25 százalékra csökkenhet a hazai alapkamat. Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint azonban előfordulhat, hogy nem módosul az alapkamat, mivel az infláció hosszú hónapok után növekedésnek indult Magyarországon.

Varga Zoltán szerint a jelenlegi kamatvágási ciklus a júniusi ülésen fejeződhet be, és akkor is 50 bázispontos vágásra számít, de nem zárja ki a kisebb, 25 bázispontos lépést sem. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is 50 bázispontos vágást valószínűsít, de hozzátette, hogy az infláció hamarosan emelkedni fog, ami korlátozhatja a kamatvágások lehetőségét.

Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője szintén 50 bázispontos kamatvágásra számít a keddi ülésen, és úgy látja, hogy a kamatcsökkentések júniusig bezárólag 50 bázispontos ütemben folytatódhatnak. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint a jegybank döntését elsősorban a külső környezet határozza meg, és a Fed kamatpolitikája is befolyásolhatja a jegybank mozgásterét.

Cserép Máté, az MBH Elemzési Centrum munkatársa szerint az alapkamat csökkenése egyre kisebb támaszt jelent a forintnak, és a kamatcsökkentés a hitel- és betéti kamatlábakat is mérsékli. A változó kamatozású hitellel rendelkező háztartásokat a kamatstop intézménye védi, így a mostani kamatdöntés nem befolyásolja helyzetüket. Azonban aki hitelt szeretne felvenni, fokozatosan alacsonyabb kamatokkal találkozhat, míg a megtakarítók is hasonló tendenciát észlelhetnek.