A sógun című sorozat és Kanazawa városának lenyűgöző történelme

A sógun című sorozat berobbanása erőteljesen felkeltette az érdeklődést a japán feudális korszak iránt, és Kanazawa városa kiváló helyszín ennek megismerésére.

A japán feudális korszak vége után is a hatalom és a jólét érzése tapasztalható Kanazawa városában, különösen Nagamachiban, ahol a Maeda család magas rangú szamurájainak rezidenciái állnak. A Maeda klán uralta a Kaga birodalmat egészen a shogunátus eltörléséig, amely a Meidzsi-korszak kezdetét jelentette. A Nomura Residence-ben a látogatókat egy teljes páncélruha fogadja, majd átsétálhatnak a díszkertre néző teázó felé, végül pedig egy kardgyűjtemény és egy daimjó levele elé kerülnek, amelyben megköszöni vazallusának az ellenség fejét.

Szamuráj szellem

A sógun című tévésorozat újra felkeltette az érdeklődést a japán háborús államok viharos korszakának összecsapásai és politikai manőverezései iránt. A sorozat az Edo-korszak kialakulását mutatja be a Tokugawa sógunátus alatt, amely egyesítette Japánt és véget vetett a háborúskodásnak. Kanazawa városa, amelyet „kis Kiotónak” is neveznek, történelmi légkörrel és kulturális vonzerővel bír. Toshio Ōhi Chōzaemon XI, a helyi Ōhi család 11. generációs feje, aki a korong nélkül készült fazekasságáról ismert, hangsúlyozza, hogy Kanazawa megőrzi hagyományainak szépségét, miközben átértelmezi őket a modern élethez.

Fegyverek helyett kultúra

A 17. században a gazdagságot kokuban mérték, és a Maedák a második helyen álltak. A Maedák attól tartottak, hogy az arzenáljuk fenyegetőnek fog tűnni a sógunátus számára, ezért a fegyvergyártási erőforrásaikat a kézművesség felé irányították át. A kanazawai-kastélyban létrehoztak egy kézműves műhelyt, az Osaikushót, ahol Japán minden tájáról hívtak mestereket, hogy tanítsanak és a mindennapi tárgyakat műalkotásokká alakítsák. Kanazawa városa híres a művészetéről, 22-fajta hagyományos művészeti ágával, köztük a kutani-yaki, az urushi, a Kaga yūzen és a Kaga zougan.

Kézművességgel a békéért

A Kanazawa Művészeti Főiskola filozófiája, hogy „a szépség megteremtésével hozzájáruljanak az emberiség békéjéhez”. Az UNESCO Kanazawát Japán első kézműves és népművészeti városának nevezte ki. A város elkötelezett a mesterségek megőrzése mellett, és 1989-ben megalapította a Kobo nevű iskolát, ahol ösztöndíjas művészek tanulnak. A kézművesek kitárták műtermük ajtaját a látogatók előtt, és a város által szervezett programok különböző műhelyekbe kalauzolják a látogatókat, köztük Hitoshi Maida Kaga yūzen művészébe.