A Snæfellsjökull mégsem indul az izlandi elnökválasztáson

Tizenkét jelölt vesz részt a június elsejei izlandi elnökválasztáson, de a Snæfellsjökull vulkán nem lesz köztük, annak ellenére, hogy korábban felmerült az indulása.

A választási küzdelem fő esélyesei Halla Hrund Logadóttir, a Harvard Egyetem adjunktusa és Katrín Jakobsdóttir, az ország volt miniszterelnöke, aki 2017-től idén áprilisig töltötte be ezt a pozíciót, mielőtt lemondott volna az elnökválasztás miatt. Guðni Thorlacius Jóhannesson jelenlegi elnök újévi beszédében kijelentette, hogy nem kíván újra elnöknek jelöltetni magát.

A Snæfellsjökull, Izland ikonikus, 1446 méter magas vulkánja, amely Julius Verne "Utazás a Föld középpontja felé" című regényében is szerepel, nem szerepel a jelöltek között, noha csak 1500 aláírást kellett volna gyűjtenie az induláshoz. Angela Rowlings ötlete, miszerint a vulkán lehetne az ország elnöke, sok évvel ezelőtt merült fel, és az ötletet az inspirálta, hogy több ország, például Új-Zéland vagy Ecuador, jogokat biztosít a természetnek és az élőlényeknek.

A hegy elmúlt 35 éves és izlandi, így megfelelt volna az elnöki poszt betöltésének alapvető követelményeinek. Rowlings szerint a hegyet ő helyettesítette volna a szavazólapon, mivel törvényesen felvette a Snæfellsjökullt középső névként.

A kampányban a klímakatasztrófa lett volna a középpontban, kiemelve, hogy Izland lakosságának fele élő tanúja lesz annak, hogy a gleccser várhatóan 2050-re elolvad.

A Snæfellsjökullról további információkat és túraleírást a Csámborgón találhatnak az érdeklődők, ahol nyáron a jégmentes sziklaháton 4-6 óra alatt lehet a csúcsra érni.