Forradalmi génterápia helyreállította egy kislány hallását

Egy brit kislány, Opal Sandy hallását sikerült helyreállítani egy új génterápiás műtét segítségével, ami a siketség kezelésében jelenthet áttörést.

Opal congenitalis szenzorineurális halláscsökkenéssel született, amely egy genetikai rendellenesség következtében alakult ki, és károsította a belső fül és az agy közötti hallóideget. A The Guardian által ismertetett eljárás során a kislány egy működő gén másolatát kapta meg, ami lehetővé tette számára, hogy szinte tökéletesen halljon.

A kezelés mindössze 16 percig tartott, és az orvosok szerint Opal esete reményt adhat arra, hogy megtalálták a szenzorineurális halláscsökkenés gyógymódját. Azonban a módszer hatékonyságának és biztonságosságának igazolásához további kísérletekre van szükség, amelyeket a következő öt évben terveznek elvégezni több gyermeken.

A génterápiát kezdetben csak Opal egyik fülén végezték el, de ha a módszer bizonyul hatékonynak és biztonságosnak, akkor a jövőben mindkét fülön alkalmazhatják. A kislány az új érzékét élvezi, dobokkal játszik és az étkezőasztalt evőeszközökkel csapkodja, hogy nagy zajt csapjon.

Felfüggesztett börtönbüntetés egy autós incidens után

Egy brit férfit, aki egy autós nézeteltérés során megfenyegetett egy háromgyermekes anyát, felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A Sun beszámolója szerint a bournemouth-i benzinkútról távozó Samantha Isaacs hirtelen fékeznie kellett, amikor egy másik autó elé vágódott, és dudálással jelezte nemtetszését. A 60 éves férfi, aki a másik járművet vezette, kiszállt a Toyotájából, és üvöltözve szembesítette Isaacsot a történtekkel.

A férfi, aki a nő szélvédőjén dörömbölve kiabálta, hogy "Lát engem, maga k*baszott r*banc?", a bíróságon azzal védekezett, hogy úgy érezte, a nő kinevette őt, és sérelmezte, hogy lefilmezték az esetet. A bíró az ilyen típusú bűncselekmények közül a legsúlyosabbnak ítélte az esetet, és így a férfit bűnösnek találva felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A Sun újságírói megkeresték a férfit, de ő nem kívánt nyilatkozni, és hasonlóan durva stílusban szólította fel őket a távozásra.

750 lóerős biturbó W12-es kabrióval rukkolt elő a Bentley

A Bentley bemutatta a Batur Convertible By Mulliner nevű luxuskabrió változatát, amelyből mindössze tizenhat példány készül majd. A 2022-ben debütált Batur kupé nyitható tetejű változata egy 6 literes W12-es benzinmotorral rendelkezik, amely 750 lóerős teljesítményt és 1000 Nm-es csúcsnyomatékot produkál. A 19 másodperc alatt lenyitható vászontetejű luxus sportkocsi egyedi igények szerint személyre szabható, és 22 colos kerekekkel, valamint titán sportkipufogóval érkezik. Az árát nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan még a kupénál is drágább lesz.

Egy 28 éves nő egészen Spanyolországig utazott az első randiért

Egy 28 éves brit nő, Celeste Hartley, aki szerint szülőhazájában lehetetlenség párt találni, Spanyolországba utazott az első randiért. Hartley Málagába repült, hogy megtudhassa, ott milyen a férfifelhozatal, és egy társkereső alkalmazásnak köszönhetően találkozott egy spanyol fiatalemberrel. A randevú olyan jól sikerült, hogy el sem tudtak szakadni egymástól, és Hartley számára az együtt töltött hétvége egyszerre volt romantikus és szürreális. Az eset azt mutatja, hogy a szerelem keresése néha váratlan utazásokhoz vezethet.

Ha gyenge a wifije, ön lehet a ludas

Kellemetlen tud lenni, ha a saját otthonunkban akadozik a wifi, pláne a legrosszabbkor. Ennek azonban számos oka lehet, legfőképp a lakás egyes berendezési tárgyai.

Gyakori probléma, hogy a szolgáltató ígéretéhez képest nem a garantált sávszélességgel működik a vezeték nélküli internetünk, vagy hogy csak bizonyos pontos erős a jel. Ilyenkor sokan jelerősítővel próbálkoznak, vagy a router újraindításával, esetleg az ügyfélszolgáltató felkeresésével, de hiába, a probléma legfeljebb csak ideiglenesen oldódik meg.

Az Index cikke szerint azonban az egyik oka ennek a nagyméretű tükör lehet, egész pontosan a tükör mögött található fém-, régebbi tükrök esetében pedig az ólom- és ezüstréteg. Ugyanis a fém a legnehezebben áthatolható felület, mivel áramvezető. És mivel a wifi rádióhullámai is elektromágnesesek, ezért bár, amiben fém van vagy fémből készült, képes elnyelni azt.

Így az ajtók, a bútorok, a falak és a redőnyök nagymértékben csökkenthetik a jelerősséget.

Ezért a cikk szerint érdemes egy-másfél méterrel a routertől távol tartani az ilyen berendezéseket.

A Virgin Media O2 brit szolgáltató 2000 embert kérdezett meg az internethasználati szokásairól, hogy megállapítsa, tudja-e a többség, hova kell a routert helyezni annak érdekében, hogy annak használatát semmi se gátolja.

Az eredmény pedig lesújtó: a válaszadók 41 százaléka nyilatkozta azt, hogy a tévéje elé vagy mögé helyezi el a routert, 12 százalékuk a földön tárolja, míg 6 százalékuk az ágya alatt.