Hszi Csin-ping látogatása miatt hidegcsomag az iskolásoknak

A Budavári Általános Iskola diákjai nem fogyaszthatnak meleg ebédet csütörtökön, mivel Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása miatt lezárásokra kerül sor az I. kerületben. A gyerekeknek két szendviccsel, ásványvízzel vagy gyümölcslével, valamint nápolyival vagy gyümölccsel kell beérniük.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása következtében a Budavári Általános Iskola tanulói nem részesülhetnek a megszokott meleg ebédben. A Telex információi szerint az I. kerületi Tárnok utcát csütörtökön reggel 9-től lezárják, ami megakadályozza az ebédes autó bejutását az intézményhez. A Blikk híradása alapján Budapest több pontján is lezárásokat vezettek be a kínai államfő érkezése miatt, május 8. és 10. között pedig a fél várost érintik a lezárások.

A szülők tájékoztatása szerint a diákok hidegcsomagjában egy panírozott húsos és egy száraz szalámis szendvics lesz zöldséggel, továbbá ásványvizet vagy dobozos száz százalékos gyümölcslét, illetve egy nápolyit vagy gyümölcsöt kapnak.

Hszi Csin-ping szerda este érkezett Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta, népviseletbe öltözött gyerekek és a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjainak társaságában. A kínai elnököt kenyérrel és sóval is kínálták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A 444.hu olvasói beszámolója szerint a Gellért-hegyi kereszt elé kifüggesztett tibeti zászlót kínai zászlóval takarták el, és a tibeti zászlót kihelyező tüntetőt, valamint az eseményt videóra vevő olvasót is igazoltatták a rendőrök. A rendőrség több helyszínen is intézkedett annak érdekében, hogy a kínai elnök ne találkozzon tibeti zászlókkal. Hendrey Tibort, a Tibetet Segítő Társaság elnökét többször is igazoltatták, és nem engedték elővennie a tibeti zászlót, amikor a kínaiak konvoja elhaladt előtte.

Az útlezárások mellett vörös sapkás szimpatizánsok, illetve kínai zászlók is jelzik a kínai államfő útját. Az RTL emlékeztetett rá, hogy 2008-ban az akkori kínai kormányfő budapesti látogatásakor még ellenzéki képviselőként Balog Zoltán a parlament előtt lengetett tibeti zászlót éppen Hendrey Tiborral. Akkor a Fidesz frakcióelnöksége azt írta, hogy „nemzetközi színtéren Balog Zoltán szószólója a Tibet kínai elnyomása elleni tiltakozásnak”.

  1. december 12-én Semjén Zsolt (KDNP), Balog Zoltán (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) olyan határozati javaslatot nyújtott be Tibet ügyében, amely felszólította a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, vessen véget az erőszak alkalmazásának, és felhívta a magyar kormányt, hogy támogassa a tárgyalások megkezdését Kína és a dalai láma között Tibet új státuszának meghatározásáért. Az előterjesztést három évvel később benyújtotta Szabó Tímea is, aki szerdán párbeszédes képviselőként irodája ablakából lógatott ki egy tibeti zászlót.

Hszi Csin-ping a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró vezetője, személyiségéről és gondolkodásáról azonban még mindig keveset tudni. A koronavírus-járványt Peking katasztrofálisan kezelte, a kínai gazdaság évek óta gyengélkedik, és súlyos, rendszerszintű gondokkal is küzd, miközben egyre több ország fontolgat kereskedelmi szankciókat bevezetni a kínai termékekkel szemben, az országból menekül a külföldi tőke, miközben a kormány miniszterei és katonai vezetői gyakran hónapokra tűnnek el a nyilvánosság elől, hogy aztán kiderüljön, időközben „lemondtak” a posztjukról.

A kínai elnök európai turnéja során Franciaország és Szerbia után érkezett Magyarországra.