Az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány megvásárolta a Zobori Élményparkot

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 5 milliárd 977 millió forintért vette meg a Zobori Élményparkot, amely korábban állami támogatással épült meg és idén áprilisban, öt évvel a megnyitása után végleg bezárt.

Az állam öt évvel ezelőtt közel egymilliárd forinttal támogatta a zalaszabari turisztikai fejlesztést, amelynek eredményeként jött létre az élménypark. Az Erzsébet-táborokat működtető alapítvány tavaly hatmilliárd forintot fizetett a parkért, amelyet a jövőben beteg, gyógyuló és rászoruló gyermekek használhatnak majd ingyenesen. Eddig is így volt, de az élményparkot az alapítvány az idén elzárta a nagyközönség elől. Egy önkormányzati dokumentum szerint a park Zala megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója volt, amelynek fenntartása és fejlesztése nélkülözhetetlen a megyében.

Az élményparkot korábban Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója vásárolta meg, aki a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke is egyben. A parkban korábban már többféle betegséggel küzdő gyerekek is táboroztak, és az Erzsébet-program is csatlakozott az élményterápiás táborokhoz. A parkban egy 400 méter hosszú hullámvasút is helyet kapott, amelyet Rogán Antal és Guller Zoltán adott át. A fejlesztésre az üzemeltető cég 923 millió forint egyedi támogatást kapott az MTÜ-től, melyet a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásából osztogattak, és amelynek teljes költségvetése 2019-ben 1,271 milliárd forint volt.

Az élménypark bezárása után az ingatlan tulajdoni lapja szerint az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált. Az elidegenítési és terhelési tilalmat tavaly augusztusban törölték, de az MTÜ nem válaszolt a részletekre vonatkozó kérdésekre. Az ingatlan az MBH Bank 168 millió forintos jelzáloga, valamint az MTÜ alá tartozó Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 601 milliós jelzáloga is terhelte, ezek alól szabadult meg az alapítvány.

A Zobori Élménypark 2023-ban 40 ezer vendéget fogadott, és a szomszédos Holnapocska Táborban több mint 3000 gyermek nyaralt térítésmentesen. A helyi önkormányzat által megrendelt dokumentum szerint az élménypark jelentős szerepet töltött be a térség turizmusában. Szabadics Zoltán a településrendezési terv módosítását is kérte, hogy bővíthessék a tábor szálláskapacitását és újabb épületek építhetők legyenek a területen.

Oncz Péter, Zalaszabar polgármestere, és Szabadics Zoltán nem nyilatkoztak az élménypark alapítványi tulajdonba kerülésével és a bezárással kapcsolatos kérdésekre. Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere szerint az élménypark közkedvelt volt a vendégek között, és jó együttműködés alakult ki a vállalkozás és a helyi fürdő, illetve önkormányzat között, de a bezárás nem hat a turizmusra "ténylegesen".