Milliárdos pártalapító médiafőnöke lett Havas Henrik

Havas Henrik, a legendás televíziós szakember, aki korábban különböző rádióknál és televízióknál dolgozott, valamint hírügynökségeket vezetett, most Gattyán György dúsgazdag üzletember médiabirodalmának elnöke lett.

Havas Henrik, aki évtizedek óta tevékenykedik a média világában, és többek között Táncsics Mihály-díjjal is elismerték, új kihívás elé néz. A napokban vette át a pozíciót Gattyán György médiabirodalmában, és már el is kezdte a szakemberek toborzását egy nagyszabású oknyomozó projekt számára. Célja, hogy a politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit tárja fel csapatával.

A sokoldalú újságíró pályafutása során nemcsak a médiában szerzett tapasztalatokat, hanem az oktatás területén is kipróbálta magát, egyetemen tanított, könyveket írt, és rövid ideig politikai pályára is lépett: önkormányzati képviselőként Kisorosziban, illetve Horn Gyula szocialista miniszterelnök államtitkáraként is tevékenykedett hat napig.

Nyugdíjas éveiben Havas Henriket a digitális kommunikáció és a modern technológiák érdeklik. Podcastműsorokban való szereplés mellett a sajtó legújabb technológiáival is kísérletezik, így továbbra is aktív résztvevője a médiavilágnak. A Blikk információi szerint Havas Henrik feladata a frisshirek.hu online portál olvasótáborának, illetve a hozzá tartozó YouTube-csatorna nézőszámának növelése lesz. A Docler Holdinghoz tartozó Frisshírek Médiacsoportnál készen kapta a technológiát, amely a mesterséges intelligencia segítségével cikkeket generál, ami idehaza még meglehetősen újnak számít. Havas Henrik igényes, szórakoztató lapot akar létrehozni.

Havas Henriket azzal is megbízták, hogy állítson fel egy oknyomozó újságírókból álló, független szerkesztőséget, amely politikai, gazdasági érintettségű korrupciógyanús ügyeket dolgoz majd fel.

Az első sikereimet én is ezen a területen értem el. Nehéz műfajról van szó, ezért is keresünk felkészült, elkötelezett újságírókat, és a munkájukhoz próbáljuk megteremteni a szakmai, technikai, anyagi feltételeket

– mondta a projektről, amely mögött szintén Gattyán György áll, akinek a vagyonát tavaly év végén a Forbes 424 milliárd forintra becsülte. Az üzletember mára eltávolodott a politikától, de a frisshirek.hu kiadásáért az általa alapított Megoldás Mozgalom elnöke, Huszár Viktor felel, hírigazgatója Nemes Tamás, a Docler Holding kommunikációs vezetője, főszerkesztője pedig Tarr Péter. Havas Henrik azt mondja, nem tudja, milyen az egyszerű nyugdíjas élet, de most van idője, a feladat is érdekli.

Novemberben a lapunknak adott nagyinterjúban arról beszélt, őt pénzzel nem lehet motiválni, munkát se keresett soha.

Engem felkérnek, aztán vagy igent mondok, vagy nemet.

Arról is mesélt, miért gondolja azt, hogy nála csak a néhai kormányfő, Antall József volt naivabb, amikor vele együtt azt hitte, hogy egy magafajta becsületes, támadhatatlan, korrumpálhatatlan, befolyásolhatatlan faszi kell ahhoz, hogy csináljanak egy normális közmédiát.

Ehhez képest nézzünk rá a Fidesz-sajtóra és az abba beolvadó közmédiára. Csupa tehetségtelen, bármire képes genyó.

A Havas által most átvett Friss hírek híroldalt tavaly februárban vette meg Gattyán György, majd mint arról a hvg.hu is írt, kirúgták a teljes szerkesztőséget. Gattyán, aki online erotikus szolgáltatással megalapozta vagyonát, a politikába is belekóstolt korábban, hiszen pártjával, a Megoldás Mozgalommal elindult a 2022-es parlamenti választásokon. A párt mérsékelt sikerrel szerepelt, épphogy megvolt a listás 1 százaléka, alig 59 ezer szavazatot kapott, ami 1,05 százalékos eredmény. A Megoldás Mozgalom 2022-es választáson elért 1,04 százalékos eredményével jogosulttá vált állami támogatásra a 2022 és 2026 közötti ciklusban. Gattyán 2022. szeptemberében köszönt le a párt éléről, és Huszár Viktort választották új elnöknek. A párt éves pénzügyi beszámolója szerint Gattyán 912,5 millió forinttal támogatta a pártot, és 715,8 millió forint jutott a pártnak a központi költségvetésből.

Havas Henrik egyébként a napokban kapott kritikát, Hajdú Pétertől; a Frizbi TV műsorában Magyarország egyik legtehetségtelenebb tévésének nevezte Havas Henriket, azt mondta, szerinte az újságíró egy önjelölt humorista, de riporternek is vállalhatatlan.