Párizsi olimpiai megnyitó: Eső, közlekedési káosz és Céline Dion visszatérése

Párizsban az olimpiai megnyitóünnepség idejére kiadott sárga riasztás miatt akár tizenöt napnyi eső is zúdulhat a városra, miközben a vasúthálózatot ért szabotázsakció teljesen megbénította a francia nagysebességű vonatok közlekedését.

A péntek esti, fél 8-kor kezdődő olimpiai megnyitóünnepség idejére a hatóságok sárga riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy este 6 és éjfél között akár 25-30 milliméter eső is eshet Párizsban, ami ottani viszonylatban tizenöt napnyi csapadékmennyiségnek felel meg. A meteorológusok szerint az esőzés akár katasztrófává is válhat, mivel a nyitóünnepség részén a sportolókat hajókon úsztatják keresztül Párizs szívében, és több mint 300 ezer nézőre számítanak a Szajna partján. A 2008-as pekingi olimpia megnyitójának előestéjén hasonló félelmek merültek fel, de akkor a rendezők egy speciális készülékkel szétlőtték a felhőket.

Az eseményt különlegessé teszi, hogy a sporttörténelemben először nem stadionban, hanem a Szajnán rendezik meg, ahol Lady Gaga és a betegségéből visszatérő Céline Dion is fellép. Céline Dion, aki Stiff–Person szindrómával (merev ember szindróma) küzdött, hosszú és küzdelmes időszak után tér vissza a színpadra, hogy egy duettet énekeljen Lady Gagával. A jegyárak igen magasak, a legdrágább jegyekért akár 10 millió forintnyi eurót is elkérhetnek, de már 90 euróért (35 ezer forint) is lehetett jegyet váltani.

A közlekedési helyzetet tovább súlyosbítja, hogy péntek reggelre a francia nagysebességű vonatok közlekedése összehangolt szabotázsakció következtében teljesen megbénult. A párizsi Montparnasse pályaudvaron több ezer várakozót, az autókölcsönzők előtt kígyózó sorokat és rengeteg rendőrt, katonát lehetett látni. A támadás mögött álló személyek vagy csoportok kilétét még nem sikerült azonosítani, de a támadásnak köze van a párizsi olimpiához. Az SNCF francia vasúttársaság tájékoztatása szerint a hálózaton a közlekedés még szombaton sem áll helyre teljesen, nyugati irányba a járatok csak kétharmadban közlekednek majd.

Wolf Kati, aki nagy rajongója Céline Dionnak, az RTL Reggeliben beszélt az énekesnő betegségéről és arról, hogy milyen hatással lehet ez a hangjára. Dion, aki a stiff-person szindróma miatt hosszú időre kényszerült szünetre, és még a 2024 márciusára tervezett magyarországi koncertjét is le kellett mondania, most euforikus visszatérést tesz a színpadra. Wolf Kati szerint Dion hangszalagjai nem felejtettek, és bár két éve nem énekelt, reméli, hogy a nagy visszatérésén ugyanolyan csodálatos lesz a hangja, mint korábban.