Orbán Viktor Tusnádfürdőn: Kihagyják a nacionalisták a beszédét és huszárrá avatás

Orbán Viktor miniszterelnököt idén valószínűleg nem fogják zavarni a román nacionalisták Tusnádfürdőn, ahol a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen fog beszédet tartani. A tavalyi magyarellenes tüntetés egyik főszervezője, Mihai Tîrnoveanu, a biztonsági készültség miatt úgy döntött, hogy otthon marad.

A Maszol információi szerint a tavalyi tüntetés egyik főszervezője, Mihai Tîrnoveanu szerint a Hargita megyei rendőrség összes egysége, valamint a csendőrség és a titkosszolgálati egységek is jelen lesznek, hogy biztosítsák Orbán Viktor védelmét. Tîrnoveanu a közösségi oldalán azt írta, hogy Tusnádfürdő ostrom alatt lesz, és a hegyi turistautakat is ellenőrzik majd.

A nacionalista vezető szerint nem érdemes elmennie, inkább a családjával foglalkozik, miközben a tévében vagy az interneten követi az eseményeket. Tavaly a Mihai Tîrnoveanu vezette szervezet és az Ortodox Testvériség próbálta megzavarni Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét, de az incidensek nélkül zajlott le.

Közben Orbán Viktor már megérkezett Tusnádfürdőre, ahol egy huszár fogadta egy fohásszal. A miniszterelnök részére – mivel öt évet szolgált – egy díszkalapot adott át, amely egyszerre volt ajándék és jelképe annak, hogy tiszteletbeli huszár lett belőle. A huszár a videóban arra kérte a Szentlelket, hogy segítse Orbán Viktort a bölcsesség adományával, hogy vezethesse a nemzetet.

Orbán Viktor a huszáregyesületnek válaszolva azt mondta: "Ha úgy hozza, ott leszek". A miniszterelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen fog beszédet tartani, ahol szombaton fog szólni a hallgatósághoz. Az idei beszédében valószínűleg szó lesz a soros magyar uniós elnökségről, a következő évek kormányzati terveiről és Magyarország kilátásairól és lehetőségeiről egészen 2040-ig előretekintve.

Orbán Viktor tusványosi beszédei egyébként legendásak, hiszen itt minden évben a következő politikai időszakot meghatározó, néha egészen meglepő kijelentésekkel rukkolt elő a magyar miniszterelnök. Többek között itt jelentette be azt is, hogy illiberális államot építenek, illetve, hogy nem vagyunk kevert fajú nép.

2014-ben Orbán Viktor Tusnádfürdőn nagy vihart kavart, amikor deklarálta, hogy kinőtte a liberális demokráciát, és inkább illiberális államot épít. Azóta mind belföldön, mind külföldön fokozott figyelemmel hallgatják a magyar miniszterelnök erdélyi világmegfejtéseit, és ezt a főszereplő is jól tudja.

A miniszterelnök nem arról híres, hogy végtelenül konzekvens volna, de van valami, amiről csaknem másfél évtizede is azt mondta, amit ma, és ami azóta szinte minden évben a fő csapásiránya ezeknek a megfejtéseknek: a Nyugat hanyatlik, a Kelet megállíthatatlanul emelkedik.

Orbán Viktor már 2010-ben is úgy látta, hogy Európa süllyedőben van, elveszíti gazdasági, katonai erejét, a világra gyakorolt befolyását, lemarad a versenyben. 2010-ben Tusnádfürdőn mondta ki, hogy ez a folyamat úgy állítható meg, ha Európa összekapcsolódik Oroszországgal.

Nagyon érdekes, hogy 2010-ben, közvetlenül a 2008-ban kirobbanó gazdasági válságot követően Orbán Viktor a nyugati világ és egyébként Magyarország hanyatlásának okát a piac állami kontroll alóli elszabadulásában és a kapitalizmus morális megromlásában látta.

De talán a legmeglepőbb a 14 évvel ezelőtti beszédben, amit Orbán Viktor arról mondott, hogy miképpen lehet Magyarország sikeres ország. Konkrét terve volt, hogy mibe kell a pénzt az energiát a figyelmet fektetni, hogy az ország felkeljen a padlóról: „Van-e valami, amire egy sikertörténetet föl lehet építeni. És itt, tisztelt hölgyeim és uraim, azt kell mondanom, hogy nem marad más, mint hogy ismét az intelligenciánkra támaszkodjunk. A sajátos magyar észjárásra, a szellemi képességeinkre, egész egyszerűen azt kell mondani, hogy Magyarországot a tudás földjévé kell tenni. Ha Magyarország nem válik a tudás földjévé ebben a nagy átrendeződésben, mi nem tudunk nyerni. (…) Ezért nekünk ehhez kell visszafordulnunk: oktatás, kultúra, államszervezés, ezek azok az erények, amelyekre építeni lehet egy sikertörténetet a XXI. században.”