Harvey Weinstein ismét kórházba került

Harvey Weinstein, a szexuális erőszakért elítélt volt hollywoodi producer, ismét kórházba került, ezúttal covidos és kétoldali tüdőgyulladással. A 72 éves Weinstein egészségi állapota miatt a New York-i Bellevue kórház fogvatartottaknak fenntartott osztályán kezelik.

Weinstein, aki cukorbetegségben, magas vérnyomásban és gerincszűkületben szenved, továbbá folyadék van a szívében és a tüdejében, korábban már többször került kórházba. Legutóbb idén áprilisban szállították be, miután egy bíróság hatályon kívül helyezte egy nemi erőszak vádja miatti 2020-as elítélését. Az ügyvédje, Arthur Aidala szerint Weinstein "egészségügyileg egy emberi roncs", de mentálisan stabil.

A producer 2020-ban került elítélésre többszöri nemi erőszak miatt, amelyek között szerepel Jessica Mann egykori színésznő megerőszakolása 2013-ban, valamint Mimi Haleyi egykori produkciós asszisztens szexuális zaklatása 2006-ban. Weinstein mindvégig tagadta az őt ért vádakat. A büntetését töltő Weinstein 23 év börtönbüntetésre ítélték, amely a #MeToo mozgalom számára mérföldkőnek számított.

A hírek szerint Weinstein 2020-ban lezárt ügyét novemberben tárgyalhatják újra, és továbbra is őrizetben marad, mivel 2022-ben Los Angelesben egy másik nemi erőszak miatt 16 év börtönbüntetésre ítélték. A The Guardian beszámolt róla, hogy a manhattani esküdtek 2020 februárjában bűnösnek találták Weinsteint nemi erőszak vádjában, de a New York-i fellebbviteli bíróság áprilisban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és megállapította, hogy Weinstein nem kapott tisztességes eljárást.

Szeptemberben újra bíróság elé állíthatják nemi erőszak vádjával Manhattanben. Ügyvédei azt mondták, hogy a lehető leghamarabb szeretnének túlesni az eljáráson. A manhattani kerületi ügyészek azt mondták, hogy „további erőszakos szexuális zaklatásért” szándékoznak vádat emelni ellene, miután több nő vállalta a tanúskodást.

: CNN : Guardian : article-3