Trump részvényeinek értéke zuhan

A Trump Media részvényei jelentős értékvesztést szenvedtek, mivel sokan Donald Trump újbóli elnökké válására fogadtak, azonban a részvények most szabadesésben vannak, noha az elnökválasztás csak novemberben lesz.

A hétvégén a Trump-részvények ára 31 dollár alá csökkent, míg a március 26-i csúcson közel 80 dollárt értek. Ez a jelentős visszaesés elsősorban Donald Trumpot érinti, aki a Trump Media és annak fedőcége, a Truth Social fő tulajdonosa. Trumpnak összesen 78,8 millió részvénye van, amelyek iránti érdeklődés a tőzsdén csökkenőben van. A CNN gazdasági rovatának érdeklődésére a cég szóvivője azt válaszolta, hogy a Truth Social a szólásszabadság előmozdításában játszik kulcsszerepet a nagy technológiai vállalatokkal szemben, és több mint 200 millió dolláros banki tartalékkal, valamint százezrek támogatásával rendelkeznek.

A Trump Media vállalat teljesítménye azonban már az előző évben is gyenge volt, mindössze 4,1 millió dolláros üzleti forgalmat ért el, míg a vesztesége 58 millió dollárra rúgott. A profi tőzsdézők kezdetektől fogva szkeptikusak voltak a cég iránt. Barry Diller, a dollár milliárdos, az Expedia és a People Magazine tulajdonosa a CNBC-nek adott nyilatkozatában a Trump Mediát "csalásnak" nevezte, és úgy vélekedett, hogy a kisbefektetők, akik Trump részvényeit vásárolják, "megszállottak vagy narkósok".

A Trump Media árfolyama további több mint 15 százalékos esést szenvedett el a hétfői kereskedésben, miután a vállalat bejelentette, hogy több millió részvényt kíván kibocsátani, ezzel hígítva a részvényszámot. Az esés egybeesett Donald Trump manhattani bírósági megjelenésével, ahol a hallgatási pénzek ügyében indított büntetőper kezdődött el. A cég az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumokban tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy további törzsrészvények kibocsátását tervezi, amelyek csak akkor kerülhetnek piacra, ha az SEC jóváhagyja a regisztrációs nyilatkozatot.

A tervezett kibocsátás során több mint 21,4 millió törzsrészvény kerülne forgalomba, amennyiben a warrantok tulajdonosai élnek vételi jogukkal. Ezek a részvények akár 247,1 millió dollár bevételt is generálhatnának a vállalat számára. Továbbá, a vállalat további 146,1 millió részvényt is piacra kíván dobni az értékesítő értékpapírtulajdonosok révén, ezek közül 114,8 millió magához Trumphoz köthető. Trump jelenlegi részesedése - amely közel 60 százalékot tesz ki - több mint 2,2 milliárd dollárt érhet, azonban a hat hónapos lockout periódus miatt nem adhatja el ezeket a részvényeket.

Trumpot 2021-ben kitiltották a Twitterről és a Facebookról, majd átváltott a Truth Social alkalmazásra. Igyekezett a követőit is meggyőzni, hogy lépjenek be a platformra, viszont nem tudni, hogy ez sikerült-e, hiszen a cég nem közöl adatokat az aktív felhasználóinak számáról. Az viszont ismert, hogy a vállalat 2023-ban 58,2 millió dollár nettó veszteséget jelentett mindössze 4,1 millió dollár bevétel mellett. A Trump Media részvényeivel március 26-án indult a kereskedés 70,9 dolláros árfolyamon, majd a jegyzés rövid időn belül majdnem elérte a 80 dollárt. Ennek eredményeképpen a cég piaci kapitalizációja meghaladta a 9,5 milliárd dollárt, viszont ezek után beszakadt az árfolyam és néhány hét alatt több mint az értékének 60 százalékát elvesztette a cég.