A 87 éves katolikus egyházfő az elmúlt időszakban hörghurut és influenza miatt küzdött egészségügyi problémákkal, ami korábban már arra késztette, hogy beszédeit segédje olvassa fel helyette. Azonban vasárnap mégsem olvasta fel az előkészített szöveget.

EZ RENDKÍVÜL SZOKATLAN LÉPÉS EGY OLYAN FONTOS ESEMÉNYEN, MINT A VIRÁGVASÁRNAP, AMELY A HÚSVÉTI NAGYHÉT KEZDETÉT JELÖLI.

A Vatikán egyelőre nem adott magyarázatot az esetre. A Vatikáni Televízió közvetítése során rövid ideig csak a jelenlévő tömeget mutatták, a pápáról készült közeli képek helyett. Később a Vatikáni Rádió bemondója jelezte, hogy Ferenc pápa úgy döntött, nem olvassa fel a szentbeszédet.

Az egyházfő térdbetegsége miatt már több mint egy éve ülve vezeti a miséket az oltár mellett, egy bíboros pedig mint főcelebráns szolgál mellette. A mise után az Apostoli Palota ablakából mondta el heti vasárnapi Angelus üzenetét és áldását, ami nagyobb alkalmakkor megszokott gyakorlat.

Az imádság során a pápa elítélte a moszkvai terrorakciót, amely legkevesebb 137 halálos áldozatot követelt, a támadást aljasnak és embertelennek nevezve.

Az istentisztelet végén Ferenc pápát nyitott tetejű járművel vitték körbe a téren. Integetett és mosolygott a jelenlévőknek anélkül, hogy látszódott volna rajta bármi egészségügyi probléma.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán