A kaukázusi Középső Folyosó jelentősége és népszerűsége

A geopolitikai zűrzavarok ellenére a kereskedelem továbbra is fontos szerepet tölt be, különösen az ázsiai áruk európai piacra juttatása terén. A Középső Folyosó, vagy hivatalos nevén a Transz-Kaszpi Szállítási Útvonal, egyre nagyobb figyelmet kap, mint alternatív szállítási útvonal, amely elkerüli az orosz területeket és a szankciók hatását.

A kereskedelmi útvonalak fontos szerepet játszanak a globális gazdaságban, és a Középső Folyosó egy olyan útvonal, amely a kínai és egyéb ázsiai áruk európai piacra szállítását teszi lehetővé. Ez az útvonal nemcsak a tranzitországok infrastruktúráját fejleszti, hanem stabil bevételi forrást is jelent a vámok és tranzitdíjak révén.

A Középső Folyosó előnye, hogy semleges, szankciómentes országokon keresztül halad, és rövidebb idő alatt képes eljuttatni az árukat Európába, mint az Észak-Eurázsiai vasúti útvonal.

A Transz-Kaszpi Szállítási Útvonal, vagyis a Middle Corridor, egy multimodális szállítási hálózat, amely Kínát köti össze Európával, az ősi selyemút mentén. Az útvonal fejlesztésére irányuló első lépések 2013-ban történtek meg, amikor a kazahsztáni, azerbajdzsáni és georgiai vasúti vállalatok vezetői megállapodást írtak alá egy koordinációs bizottság létrehozásáról.

Az infrastrukturális fejlesztések között kiemelkedik a Transz-kazahsztáni vasút és a Baku-Tbiliszi-Kars vasút megépülése, amelyek lehetővé teszik az áruk zavartalan szállítását Közép-Ázsián keresztül a Kaszpi-tengerig, majd onnan tovább Európába.

A Middle Corridor forgalma azonban kezdetben alacsony volt, a többszöri átrakodás és a tranzit országok közötti vámunió hiánya miatt. Az orosz-ukrán háború azonban jelentős változást hozott, a Középső Folyosón áthaladó tranzit mennyisége rekord növekedést mutatott, és a tervek szerint 2030-ra az áteresztő képessége el kell, hogy érje az évi 10 millió tonnát.

A Középső Folyosó fejlesztése és a forgalom növekedése jelentős beruházásokat igényel, különösen a kikötők kapacitásának növelését, hogy a hagyományos logisztikai útvonalak hatékony alternatívájává válhasson.