Elképesztő áron kínálják a lángost a Balatonon

A Balatonnál a vendéglátóhelyek még az előszezoni árakon kínálják az ételeket, de júniustól újabb drágulás várható, amely 8-10 százalékos áremelkedést jelenthet. Egy balatonfüredi büfében például egy lángosért háromezer forintnál is többet kell fizetni, és a fagylaltok ára is emelkedni fog.

A Balatonnál a nyári előszezonban sok vendéglátóhely próbálja még tartani a jelenlegi árakat, de a főszezonban már újabb áremelkedésre kell számítani. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az áremelkedés mértéke akár 8-10 százalék is lehet. Egyes vállalkozók már most is emelték az áraikat.

A májusi jó idő sok turistát csábított a Balatonhoz, és az éttermek is felkészültek az érkezésükre. A Pénzcentrum egyik olvasója által küldött információk szerint egy balatonfüredi büfében a sima lángos ára 1000 forint, a fokhagymás lángos 1100 forint, a tejfölös lángos 1500 forint, a ketchupos lángos 1300 forint, a sajtos lángos 1500 forint, a sajtos-tejfölös lángosé 1900 forint, míg a tonhalas lángosért 3600 forintot kell fizetni. A babgulyásért 2600 forintot, a lecsót 2500 forint, a rántott szelet görög salátával pedig 3900 forintba kerül, míg a gyros tálat 3200 forintért kínálják. Ezek az árak még az előszezonra vonatkoznak, tehát a főszezonban további drágulás várható.

A fagylaltok ára is emelkedni fog, a cukrászdák vezetői szerint körülbelül 10 százalékos áremelkedésre lehet számítani. Ennek oka a vaj, a tej és a csokoládé árának jelentős növekedése, valamint a rezsiköltségek emelkedése. Az infláció miatt a dolgozók bérét is szeretnék növelni, így egy gombóc fagylalt ára várhatóan 600-650 forint között lesz. A többi étel árára is fény derült: 10 dkg hekk 700 forint, sült kolbász 700 forint, egy pár virsli 1300, hot dog 1500 forint. Ezek az árak a főszezonban még magasabbak lehetnek.