Egy római étterem előtt parkoló SUV tulajdonosát viccesen figyelmeztették

Rómában, a Tuscolana városrészben egy helyi aktivista különleges módon hívta fel egy járdára parkoló terepjáró tulajdonosának figyelmét a szabálytalan parkolásra: megterítette az autó motorháztetőjét.

Az esetet rögzítő videó virálissá vált, és bemutatja, hogyan próbálja az aktivista humoros formában jelezni a parkolási etikett be nem tartását. A jármű szélvédőjére helyezett szélvédőmosó lapátra egy cédulát is erősített, amelyen egy olasz kifejezés definíciója szerepel, melyet akkor használnak, ha valaki figyelmetlenül és másokra nem tekintettel cselekszik.

A városban azonban nem csak a parkolási problémák okoznak feszültséget. A Vatikáni Múzeumok alkalmazottai példátlan fellépéssel támadják a pápát, méltatlan munkakörülmények és alulfizetettség miatt. Közös petíciójukban lerántják a leplet a szerintük elavult bánásmód miatti visszaélésekről. 47 múzeumőr, egy restaurátor és egy könyvesbolti alkalmazott perrel fenyegeti legfőbb munkaadójukat, Ferenc pápát, amennyiben nem változnak a Szentszék falain belül általuk tapasztalt, méltatlan munkakörülmények. A panaszosok szerint a Vatikánban önkényes a fizetési szintek felosztása, és a szociális védőháló hiánya miatt nincs jövedelemtámogatás vagy biztosítás az állás elvesztése esetén. Azt is kifogásolják, hogy aki beteget jelent, köteles egész nap otthon tartózkodni, mert bármikor számítania kell ellenőrzésre és szankciókra. Az ügyvédi levélben megemlítenek egy esetet, amikor azért büntettek meg egy érintett alkalmazottat, mert az ellenőrzés időpontjában éppen az orvosnál tartózkodott. A koronajárvány alatti múzeumbezárások után tapasztalt bánásmódot is jogsértőnek tartják, mivel a 2021-től 2023-ig tartó éveket nem ismerik el szolgálati évekként a nyugdíjazáskor. A vatikáni adminisztráció egyelőre nem kommentálta a vádakat, de 30 napjuk van az egyeztetésre, máskülönben a bíróságon folytatódik az eljárás.

A dolgozók továbbá arra panaszkodnak, hogy a múzeumokban naponta 25-30 ezer ember fordul meg, ami meghaladja az egy napra meghatározott 24 ezer látogató maximális számát. A múzeumok termeiben nincs légkondicionáló berendezés, ami különösen a nyári hónapokban okoz problémát. A csendőrök alacsony száma miatt a rendbontó látogatók néha a felvigyázókra is kezet emelnek. A vatikáni múzeumok vezetése egyelőre nem reagált a panaszokra.

A Vatikán mintegy 4800 alkalmazottjának több mint fele a Szentszéknél dolgozik, a többiek Vatikánváros önkormányzati dolgozói, kertészek, eladók, postások, múzeumi felügyelők és takarítók. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak hetente 36 órát kell dolgozniuk. Kétévente szolgálati idő alapján járó juttatást, illetve inflációs kompenzációt kapnak, amennyiben azt nem fagyasztották be, mint például 2021-ben a koronavírus-járvány idején. A nyugdíj- és társadalombiztosítási járulék nagyjából a bruttó kereset tíz százaléka, személyi jövedelemadó nincs.