Ukrán főparancsnok: Romlik a helyzet a fronton

Fontos hídfőállásokat kénytelen feladni az ukrán hadsereg Donyeck régióban az orosz túlerő miatt – erről írt egy szombati Telegram-üzenetben Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok.

Olekszandr Szirszkij szerint az oroszok emberszámban és tüzérségi kapacitásban is az ukránok fölé kerekednek a térségben, állandó hátrálásra kényszerítve az ellenséget arról a védelmi vonalról, amit Avdiika város elfoglalása után alakítottak ki. A keleti, donyecki régióban lévő pozícióikból kénytelenek voltak visszavonulni, miközben Oroszország igyekszik kihasználni létszámbeli és tüzérségi fölényét az új amerikai fegyverek ukrán megérkezése előtt.

A leghevesebb harcok jelenleg Csasiv Jar városánál zajlanak, ahol Moszkva „több területen taktikai győzelmet” aratott. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy katonáik Avdiika után elfoglalták Novobakhmutivka települést is, ami Avdijivkától északra található.

Az Egyesült Államok múlt héten döntött egy Ukrajnának folyósítandó 61 milliárdos segélycsomagról, amely tartalmaz Patriot légvédelmi rakétákat és tüzérségi lőszert is, de az új fegyverszállítmányok még nem érték el a frontot. A Kiel Intézet adatai szerint az Egyesült Államok 2022 februárja és 2024 januárja között több mint 40 milliárd dollár katonai támogatást nyújtott Ukrajnának. Az ukránok nem csak emberszámban, de töltényekben is hátrányban vannak az oroszokkal szemben, és légvédelmi fegyvereik sem elegendőek az állások tartásához.

Szirszkij, akit a február elején leváltott Valerij Zaluzsnij utódjaként nevezett ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, korábban úgy nyilatkozott, hogy az oroszok akár már nyáron áttörhetnek. A főparancsnok később április elején is beszélt arról, hogy a fronthelyzet a keleti térségben szignifikánsan romlik.

Az ukrán nemzeti gárdát vezető Olekszandr Pivnyenkó a héten azt nyilatkozta, arra számítnak, hogy az oroszok folytatják az offenzívát Harkiv városa irányába.

Volodimir Zelenszkij elnök elítélte az ország gázszállító rendszere elleni legutóbbi, orosz támadásokat, és ismét felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson több légvédelmi támogatást. Mint mondta, Oroszország kiterjesztette masszív támadásai hatósugarát, ami most még inkább megnehezíti az ukrán légvédelem munkáját.

A szombati orosz bombázások során egy harkivi kórházat is találat ért, ahol 60 beteg tartózkodott. A támadásban egy nő megsérült, a robbanásoktól a kórház épületben és a város vízrendszerében is károk keletkeztek.

Az orosz légvédelem vasárnap 17, Ukrajnából indított drónt semmisített meg, amelyek valószínűleg egy olajfinomító létesítményt céloztak meg a Moszkvától délnyugatra fekvő Kalugai területen. Ukrán hírszerzési források szerint ukrán drónok az oroszországi Krasznodar-területen támadtak meg olajfinomítókat szombat éjszaka és egy katonai repteret is találat ért.

Több mint egy tucat ukrán drón került elő Moszkva környékén, ahogy olvadni kezdett a hó. A robbanóanyagokkal felszerelt drónokat az orosz légvédelem elektronikus blokkoló rendszere szedte le még a téli hónapok során. A helyi hatóság figyelmeztetést adott ki, hogy a Moszkva környéki erdőkben kirándulók az első virágok mellett drónokat is találhatnak, amik veszélyesek és felrobbanhatnak, így aki ilyet talál, értesítse a hatóságokat.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Olaf Scholz német kancellár meggondolja magát, és Taurus típusú robotrepülőgépeket ad a megtámadott országnak. Néhány napja vált ismertté, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat kapott az Egyesült Államoktól. Scholz eddig határozottan elutasította a Taurus robotrepülőgépek szállítását Ukrajnának, attól tartva, hogy Németországot is bevonhatják a háborúba, ha az 500 kilométeres hatótávolságú rakétákat leszállítják.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter bejelentette, hogy az ausztrál kormány 100 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának, többek között rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerekkel és drónokkal. A miniszter mindezt szombaton jelentette be, amikor ellátogatott az Ukrajna nyugati részén lévő Lvivbe.

A vezérkari főnök Olekszandr Szirszkijről és vezetési stílusáról a BBC cikkében írtunk részletesen.