Eager Lion hadgyakorlat Jordániában 33 ország részvételével

Jordániában elkezdődött a 33 ország, köztük az Egyesült Államok részvételével zajló Eager Lion fedőnevű éves hadgyakorlat.

A jordániai fegyveres erők sajtószolgálatának vezetője, Mosztafa al-Hijári szerint a hadgyakorlat május 23-ig tart, melyben szárazföldi, haditengerészeti és légi erők vesznek részt. Al-Hijári kiemelte, hogy a manőverek célja a partnerek közötti kommunikáció elősegítése, különösen a határokon átnyúló fenyegetések, mint például a terrorszervezetek vagy a pusztító fegyverek elterjedése elleni védekezés terén.

A gyakorlat során a résztvevők többek között a szárazföldi, légi és tengeri műveletek, valamint a logisztikai támogatás tervezését és végrehajtását fogják gyakorolni. Emellett a természeti csapások és járványok következményeinek kezelésére is készülnek.

Al-Hijári hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlatnak nincs köze a térségben zajló fejleményekhez, így a Gázai övezetben folyó háborúhoz sem.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának (CENTCOM) hadgyakorlatokért felelős parancsnoka, Herbert Lee Breard sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az idei Eager Lion különösen a partnerségekre és a természeti csapások nyomán nyújtott humanitárius segélyezésre fog koncentrálni.